Je eigen watervoorraad uitbreiden tegen het volgende irrigatieseizoen? Begin er vandaag mee en laat je ondersteunen!
De laatste jaren zijn de termen droogte, captatieverbod en neerslagtekort nooit veraf. Deze zomer kenden we gelukkig een nattere periode begin augustus, maar juni en juli waren opnieuw opmerkelijk droog. Dit resulteerde in captatieverboden op bepaalde waterlopen voor de zesde keer in de afgelopen 7 jaar. Laat het duidelijk zijn dat droogte en neerslagtekort, fenomenen zijn waar we ons als landbouwsector moeten tegen wapenen.
Zelf een grotere watervoorraad opbouwen geeft je het volgend irrigatieseizoen meer zekerheid op extra water. Waar moet je rekening mee houden, wat is er mogelijk en welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er? Dat lees je hier!
Hoe kan je water opslaan?
Een eerste keuze die gemaakt moet worden is hoe je het water wil opsparen. Een open waterput, een foliebassin of een watersilo? Ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen.
- Bij een open waterput staat het water in contact met het grondwater. Hierdoor kan je put aanvullen met grondwater, maar zo heb je ook een grondwatervergunning nodig en moet je grondwaterheffing betalen op het gebruikte water uit de put.
- Bij een foliebassin zorgt de folie voor een meerkost en moet je het bassin natuurlijk ook gevuld krijgen.
- Een watersilo is dan weer eerder voor kleinere volumes.
Welke waterbronnen kan je aanspreken?
Om je opslagsysteem aan te vullen is het ook belangrijk om na te gaan welke waterbronnen je kan aanspreken. Bij een open put komt er sowieso grondwater in de put terecht, maar je kan deze ook aanvullen met andere waterbronnen. Ook voor het vullen van een foliebassin of watersilo zal je bepaalde waterbronnen moeten aanspreken zoals hemelwater of oppervlaktewater.
Aan het gebruik van deze bronnen zijn bepaalde voorwaarden verbonden en ook het kwaliteitsaspect kan belangrijk zijn. Bekijk dus goed wat jouw mogelijkheden zijn.
Ga vandaag nog aan de slag en houd rekening met …
Om een wateropslag te realiseren heb je sowieso een vergunning nodig. Afhankelijk van de gebruikte waterbronnen heb je mogelijks ook een vergunning of machtiging nodig om deze aan te wenden. Merk op dat het vergunningstraject enige tijd vergt (opmaak ontwerp, indienen vergunning, beoordeling en adviezen … tot goedkeuring). Begin daarom vandaag nog als je tegen het volgende irrigatieseizoen je nieuwe voorraad wil gebruiken.
Grondverzet en ophoging vormen belangrijke factoren in de vergunningsaanvraag. Kijk dus goed waar en hoeveel grond je nabij de locatie van je opslag kan ophogen. Dit kan immers niet zomaar overal. Ook taluds van een foliebassin, leg je niet zomaar waar je wil. Wil je hier meer info over, aarzel niet om ons te contacteren.
Meerwaarde en ondersteuning!
Het is ook mogelijk om extra meerwaarde te koppelen aan je watervoorraad. Zo kan je een voorraad, afhankelijk van de locatie, ook landschappelijk inkleden, kan je er een ecologische functie aan toevoegen en kan deze eventueel zorgen voor extra bufferend en/of infiltrerend vermogen. Zo krijgt jouw voorraad een extra maatschappelijk nut.
Indien jouw waterput dergelijke meerwaarde kan creëren is het mogelijk aanspraak te maken op extra ondersteuning. Zo kan je via VLIF-NPI-steun (niet-productieve investeringssteun) een gedeeltelijke terugbetaling ontvangen voor een:
- Buffer- en spaarbekken met ecologische inrichting: tot 75 % ondersteuning
- Een hemelwateropslag – foliebassin: tot 50 % ondersteuning
- Een hemelwateropslag – watersilo: tot 50 % ondersteuning