Jaarverslag bundelt verrassend veelzijdig onderzoek en advies in 2023
In de boeiende land- en tuinbouwsector onthult onderzoek voortdurend nieuwe lagen van kennis en innovatie. Wat begint als een eenvoudig zaadje, ontkiemt tot een uitgestrekt tapijt van mogelijkheden, waarvan de oogst meer omvat dan alleen voedsel. Zo ook in 2023, een verrassend veelzijdig jaar voor Inagro. De markantste realisaties van het voorbije jaar bundelen we onder de klinkende titel "Verrassend veelzijdig" in ons jaarverslag.
Een staalkaart van verrassend veelzijdig onderzoek
Ons jaarverslag is een staalkaart van verrassend veelzijdig onderzoek in 2023, een jaar waarin leerlingen een van onze onderzoekers kroonden tot Helderste Wetenschapper van Vlaanderen en waarin we meer dan 3000 burgers ontvingen op Open Bedrijvendag. We laten je proeven van ons rijke aanbod aan kennis, advies, voorlichting en demonstratie. Korte en langere artikels beschrijven nieuwigheden én vaste waarden. Zo vind je er tal van bijdragen over onderzoek naar het behoud en de verbetering van bodem- en waterkwaliteit, voorbeelden van geïntegreerde gewasbescherming en van circulariteit, beschouwingen over klimaatrobuuste landbouw en inzicht in nieuwe teelten.
2023 door de bril van...
In het hoofdstuk "Welkom" blikken gedeputeerde Bart Naeyaert en afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester terug op 2023 én vooruit naar 2024. “Veelzijdigheid is één van de kenmerken van voedselproductie in al haar aspecten, en het komt momenteel sterker dan ooit naar voren. We zijn ook telkens weer verrast door de bereidheid van land- en tuinbouwers om te blijven innoveren. Die dynamiek, die veerkracht en ondernemerszin sieren de sector. 2023 was allerminst een gemakkelijk jaar, maar de sector toonde zich uiterst veerkrachtig”, klinkt het.
Veelzijdigheid is één van de kenmerken van voedselproductie in al haar aspecten."
Het is de opdracht van Inagro om land- en tuinbouwers bij te staan, te adviseren, te sensibiliseren en richting te geven. “We leverden opnieuw veel inspanningen om duurzame innovatieve ontwikkeling te stimuleren en te implementeren in de (West-)Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven. Uiteraard doen we dat binnen de economische realiteit van de bedrijfsvoering en rekening houdend met zeer variabele weersomstandigheden waaraan de sector zo onderhevig is”, vertelt Mia Demeulemeester.
Inagro werkt daarvoor nauw samen met diverse actoren, van onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland over scholen en universiteiten tot overheden van laag tot hoog. “Er is een spreekwoord dat zegt: als je snel wil gaan, dan moet je alleen gaan. Als je ver wil komen, dan moet je samen gaan. Samenwerking is cruciaal, want met Inagro willen we ‘ver’ komen”, besluit gedeputeerde Bart Naeyaert.
Een tipje van de sluier
Net als vorig jaar presenteren we ons jaarverslag volledig in een digitale vorm. De realisaties zijn gerubriceerd in hoofdstukken als ‘plant’, ‘dier’, ‘bodem, water en energie’ en ‘bedrijfsvisie’. In enkele portretten kijken stakeholders met een hedendaagse blik naar land- en tuinbouw.
- "Als je er energie in steekt, haal je eer uit je werk"
Niels Caignie, een dynamische dertiger uit Wijtschate, vertelt in het hoofdstuk "Plant" hoe hij de West-Vlaamse gewassen laat groeien met zijn passie voor loonsproeien.
- “Als we kunnen aantonen dat het praktisch haalbaar is, dan zullen andere telers zeker volgen.”
Dieter Vantyghem voert sinds januari 2022 pioniersexperimenten uit op zijn bedrijf in Pittem. Daarover getuigt hij in het hoofdstuk "Bodem, water en energie".