Inspiratienamiddag: Hoe samenwerken in de lokale waardeketen van granen en peulvruchten?
Er is een vernieuwde interesse voor lokale biologische waardeketens van granen en peulgewassen. Kenmerkend is dat vaak meerdere partijen (moeten) samenwerken en dit ook op een eerlijke en transparante manier willen doen. ‘Horizontaal’ samenwerken met collega’s om voldoende volume, continuïteit in aanbod of diversiteit in gewassen te realiseren. Of ‘verticaal’ samenwerken met verschillende actoren doorheen de keten. Landbouwer-molenaar-bakker is hier een voorbeeld van.
Dergelijke samenwerkingsverbanden ontstaan dikwijls informeel. Toch ervaren we dat er ook nood is om dergelijke samenwerking ietwat te formaliseren zonder ze te betonneren in juridische en dure structuren. Koen Dhoore, docent bedrijfsbeheer bij Landwijzer, inspireert ons hierover op woensdag 23 maart van 13.30 u tot 16.30 u in Gent.
Programma
We starten met een inleidend rondje onder de deelnemers. Hoe wordt er op vandaag samengewerkt en welke noden zijn er in de zoektocht naar meer structuur? Koen zal jou, uitgaande van zijn ervaring, meenemen in een interactieve workshop om zo antwoorden te formuleren op de centrale vraag 'Hoe kunnen we een samenwerkingsverband informeel houden en toch beantwoorden aan de vele formele vragen die zich aandienen?'.
We mikken op 20-25 deelnemers met een verbondenheid in de waardeketen van biologische granen en peulvruchten. We zien het als een meerwaarde dat meerdere mensen uit een samenwerkingsverband samen deelnemen.