Inagro helpt je om een sterke en duurzame ondernemer te worden, klaar voor de toekomst!
In de varkenshouderij is de laatste jaren veel veranderd, en ook de toekomst is voor velen onzeker. Heel wat varkenshouders moeten in de nabije toekomst belangrijke keuzes maken. Daarnaast ben je als varkenshouder niet alleen landbouwer, maar ben je ook boekhouder, personeelschef, communicatieverantwoordelijke,…
Om je te ondersteunen bij het uitbouwen van een robuust en duurzaam bedrijf, kan Inagro je helpen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees verder of kom naar de kick-off vergadering van het Leader-project “Varkenshouderij 2.0” op donderdag 24 oktober!
Keuzes maken voor de toekomst van je bedrijf
Heel wat uitdagingen komen op de varkenshouders af: het stikstofdecreet, aandacht voor milieu en dierenwelzijn, toenemende bedrijfsgroottes waardoor je genoodzaakt wordt om personeel in dienst te nemen. Dit zorgt vaak voor veel stress en kan leiden tot moeilijke keuzes. Sommige varkenshouders overwegen om (gedeeltelijk) te stoppen, terwijl anderen hun bedrijf willen heroriënteren.
Via het Leader-project Varkenshouderij 2.0 bieden we je hulp bij het maken van keuzes, het afwegen van voor- en nadelen, en het in kaart brengen van de mogelijkheden en beperkingen voor jouw bedrijf. Dit doen we via individuele begeleiding en informatiesessies met thema's als:
- De voordelen van het zelf telen van grondstoffen.
- Wat te doen met leegstaande stallen.
- De boekhoudkundige gevolgen van het stoppen met zeugen.
- Workshops over financieel management, professioneel onderhandelen, en werken met personeel.
- ...
De jonge, startende ondernemer
We hebben ook speciale aandacht voor jonge varkenshouders. Voor hen richten we een groep op van startende ondernemers die maximaal vijf jaar actief zijn op een (ouderlijk) varkensbedrijf. Dit groepje komt drie keer per jaar samen om ervaringen en kennis te delen. Samen leren en sparren over verschillende thema’s in de varkenshouderij is de beste manier om continu te verbeteren. Ook thema’s zoals familieovername, samenwerking, en investeringsbeslissingen komen aan bod.
We doen dus een warme oproep aan jonge, startende varkenshouders om deel uit te maken van onze studieclub Young Farmers 2.0!
Mentaal sterk staan en goed communiceren met je omgeving
In dit project besteden we ook aandacht aan het mentale welzijn. Veranderingen brengen vaak stress met zich mee. Hoe maak je de keuze voor een omschakeling? Wat is de impact op je familiale situatie? Hoe ga je mentaal om met een nieuwe (bedrijfs)oriëntatie? Via informatiesessies helpen we je om je mentale veerkracht te bewaken, in samenwerking met DVV Westhoek en Boeren op een Kruispunt.
Ook een goede communicatie met je buren en je naaste omgeving is belangrijk, maar niet voor iedereen weggelegd. We ondersteunen je hierbij door te helpen met de opmaak van bedrijfsborden en/of presentaties met een voorstelling van je bedrijf, en via infosessies helpen we je om je fierheid op je beroep te delen met de consument.
Interesse?
