Ik betaal te veel elektriciteit! Wat nu?
Ik betaal teveel elektriciteit! Wat nu?
Recent zijn de energieprijzen fors gestegen. Naargelang het type contract is de gemiddelde stijging van de elektriciteitsprijs 35% (bij vaste contracten) tot 65% (bij variabele contracten). Hoe kunnen we deze toch vrij plotse stijging nu verklaren? Twee redenen worden als hiervoor aangehaald:
- De heropleving van de economie na corona.
- De stijgende prijs van de CO2-uitstoot (verdubbelde in vergelijking met vorig jaar).
Hoe kunnen we hier nu best mee omgaan?
-
Evalueer jouw bestaand contract
Via de site van de Vlaamse energieregulator, de VREG, kan je de V-test invullen. Zo krijg je een vergelijking van wat de verschillende leveranciers kunnen aanbieden. Als je deze wilt invullen, hou dan je verbruiksgegevens bij de hand.
-
Besparen op energie
De goedkoopste energie is diegene die je niet verbruikt. Het klinkt evident, maar toch is er daar dikwijls winst te boeken. Nu is het een goed moment om eens goed te kijken naar welke verbruikers er allemaal zijn:
- Sommige toestellen hebben een hoog sluimerverbruik (verbruik zonder dat het toestel in werking is). Schakel toestellen indien mogelijk volledig uit.
- Zijn er toestellen aan vervanging toe? Voorbije decennium is er een grote evolutie geweest naar meer energiezuinige toestellen. Het kan de moeite lonen om toestellen die een groot verbruik hebben eventueel versneld te gaan vervangen door energiezuinigere toestellen. Bv. een oude frigo of diepvriezer die nu nog gebruikt wordt omdat hij toch nog niet kapot is. Soms is een nieuw energiezuinig toestel op minder dan een jaar terugverdiend enkel en alleen door het verminderd elektriciteitsverbruik. Voor dergelijke toestellen gaat het zeker niet op ‘de laatste sleet heb je gratis’.
-
Zelf energie opwekken
Tenslotte is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden te bekijken om zelf energie te gaan opwekken. Dit kan zowel hernieuwbare energie zijn (PV, windmolen, biogas) of klassiek via bv. micro-WKK op aardgas. Deze laatste mogelijkheid kost het meest maar kan op lange termijn de grootste besparing opleveren. Maatwerk is hier wel heel belangrijk. Het opwekken en verbruiken van de zelf opgewekte elektriciteit gebeurt best zoveel mogelijk op hetzelfde moment.