Hoe verminder je de werklast? Deel 2: investeren in automatisatie en ergonomie
De werklast verminderen en naast het werk voldoende rust vinden. Het is een uitdaging voor elke landbouwer. We bezochten drie melkveebedrijven om te zien hoe zij dit aanpakken. De familie Bossut uit het Waalse Chapelle à Oie heeft een 60-tal melkkoeien en een eigen hoevewinkel met zelfgemaakte yoghurt, boter en ijs. Naast hun intensieve job schenken ze veel aandacht aan levenskwaliteit. Om het werk te verlichten investeerden ze in automatisatie en ergonomie. Luister naar hun verhaal in de videoreportage.
Vele kleine (en grote) aanpassingen maken een groot verschil
Toen melkveehoudster Aurore schouderproblemen had, waren ze verplicht om oplossingen te zoeken die fysieke werklast verlicht.
In de stal
- De melkrobot was de eerste en grootste investering. Het bespaart Aurore en Gauthier veel werk en stelt hen gerust dat de koeien de ganse dag door gemolken worden.
- Automatische hekkens met afstandsbediening is niet alleen makkelijk voor de boer, ook de koeien zijn er rustiger van. Ze hebben meer tijd om zich te verplaatsen en worden niet meer opgejaagd.
- De klauwkapmachine was ook een grote investering, maar het loont zeker de moeite. Deze fysiek zware en moeilijke taak kan nu probleemloos en efficiënt verlopen. Er is ook minder risico op ongevallen.
- De melktaxi om de kalveren te voederen heeft meerdere voordelen. Je moet niet meer sleuren met emmers en je kan de kalveren homogenere melk geven, altijd op dezelfde temperatuur.
- De voederaanschuifrobot brengt het voeder dichter bij de koeien aan het hekken. Een fysieke taak en zorg minder voor de boer. Bovendien kan de robot dit vaker per dag uitvoeren dan dat de boer dit met de hand zou uitvoeren.
Bij de melkverwerking
- Een nieuwe yoghurtmachine doet de juiste hoeveelheid yoghurt en bodem confituur in het potje, en kleeft er een deksel op.
- Tafels, wasbakken en rekken op maat zodat Aurore ergonomisch kan werken.
- Karretjes op wieltjes zijn handig om zware bakken te verplaatsen.
De investeringen leveren familie Bossut ook veel tijdswinst. Tijd die ze kunnen besteden aan het gezin of vrije tijdsactiviteiten.

Ergonomie
Bij dagelijks zwaar fysiek werk ontstaan er vaak rug-, nek- of andere klachten. In het slechtste geval verandert dit in chronische spierpijn of erger. Het is belangrijk dat de melkveehouder aan z’n gezondheid denkt.
“Het basisprincipe van ergonomie is dat je het werk aanpast aan de persoon en niet andersom”.
Joanna Pannetier, PreventAgri
Volgende week komt het derde melkveebedrijf aan bod. Luc Valcke uit Hooglede vertelt hoe hij (veilig) kan werken met personeel. Hij werkt met deeltijdse medewerkers.
CowForme
Het Frans-Belgische Interreg-project CowForme streeft naar minder werklast en meer levenskwaliteit voor Belgische en Franse melkveehouders. Melkveehouders opleiden en informeren over arbeidsefficiëntie, werken met personeel, planning en arbeidsveiligheid is één van de actiepunten. Via getuigenissen van collega-melkveehouders en experts willen we melkveehouders inspireren.
Meer info over arbeid op een melkveebedrijf
