Hoe omgaan met de dalende bemestingsnormen in rood en oranje? Inagro helpt je op weg!
Perceelsspecifiek bemesten
Op percelen binnen de afstroomzones rood en oranje wordt je als landbouwer beperkt in de stikstofgebruiksruimte. Dit zorgt ervoor dat we de stikstoflevering van de percelen goed in beeld moeten hebben. Op rijkere percelen hoeft de norm misschien niet volledig ingevuld te worden, op armere percelen kan het overschot van het rijkere perceel dan benut worden. Met een doordachte bemestingsstrategie kunnen de tekorten aangevuld worden.
Gebiedstypes
Sinds de start van het zesde mestactieplan (MAP 6) in 2019 is Vlaanderen ingedeeld in vier gebiedstypes. In die gebiedstypes dien je als landbouwer verschillende gebiedsgerichte maatregelen toe te passen. MAP 6 voorziet een tweejaarlijkse herziening van de gebiedstype-indeling op basis van de recentste nitraatmetingen in het oppervlakte- en grondwater in landbouwgebied, uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Hiernaast vindt je de kaart met de gebiedstype-indeling voor 2021-2022. Een groot deel van de kaart, en zeker in West-Vlaanderen, kleurt oranje of rood en worden zo ingedeeld in gebiedstype 2 en 3.
Gebiedsgerichte maatregelen
Er zijn 4 gebiedsgerichte maatregelen van toepassing:
- verstrengde bemestingsnormen
- -10% in oranje gebied en -20% in rood gebied
- verplichting tot het inzaaien van vanggewassen
- verplicht gebruik van een erkende mestvoerder vanaf 1 augustus
- verscherpte bemestingsrechten
Heb je nog vragen rond de impact van deze maatregelen op jouw bedrijf? De adviseur van Inagro kan specifiek voor jouw bedrijf een oplijsting maken, zo heb je een goed beeld over de verplichtingen en kan je hier tijdig mee rekening houden.
Bedrijfsadvies bemesting
Binnen het bedrijfsadvies bemesting zal je samen met de adviseur van Inagro de bemesting van de verschillende teelten op de verschillende percelen overlopen. Hier houdt de adviseur rekening met de stikstofvrijstelling uit bodem organische stof, oogstresten, vanggewas, de beschikbare dierlijke mest en de gewasbehoefte. Dit om de behoefte aan de dure kunstmest zo juist mogelijk te kunnen inschatten.
Om de kunstmest nog gerichter in te zetten zal de adviseur ook kijken in welke mate de meststofgift kan gefractioneerd worden, deze bijbemesting tijdens het groeiseizoen kan dan op basis van een bodemanalyse. De adviseur van Inagro bekijkt samen met jou hoe hoog de basisgift dan moet zijn, wanneer je de staalname best uitvoert en hoe je de bijbemesting best kan toedienen. Dit is geen evidente oefening, maar de adviseurs van Inagro kunnen je hierbij helpen.