Het veredelingstraject HopBel gaat een tweede fase in
Drie jaar geleden werd een lokaal hopveredelingstraject voor hop opgezet. Dit kaderde binnen het Leaderproject “HopBel: Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten”, een samenwerking tussen Stad Poperinge, Inagro, ILVO, VIVES en vzw HOP. Dit veredelingsprogramma kwam er op vraag van de hopsector, die op vandaag aangewezen is op het telen van oude buitenlandse hoprassen. In het buitenland worden wel volop nieuwe hoprassen veredeld, die aangepast zijn aan, onder andere, de veranderende klimaatsomstandigheden. Maar deze nieuwe hoprassen worden echter onder licentie geteeld en kunnen dus niet door onze Belgische hoptelers geteeld worden. De droogte dit jaar bewees nog maar eens te meer het belang van het hebben van klimaatrobuuste rassen.
Veredelen
Het veredelen begint op het ILVO, waar de collectie moeder- en vaderplanten staat en waar de kruisingen gebeuren. Deze zaden worden door VIVES opgekweekt. De zaailingen die kiemen, worden geïnfecteerd met echte meeldauw om hun gevoeligheid hiervoor te testen. Zaailingen die slecht kiemen of gevoelig zijn voor echte meeldauw worden uit de selectie gehaald.
De beste zaailingen gaan naar Inagro om daar op te kweken tot bloei om de mannelijke van de vrouwelijke planten te kunnen onderscheiden. Samen met de hoptelers wordt een selectie gemaakt van de meest interessante kandidaatrassen en die verhuizen voor verdere opvolging naar praktijkpercelen in de regio Poperinge. Elk jaar herhaalt deze cyclus zich.
Kandidaatrassen in Poperinge
Ondertussen zijn we ongeveer drie jaar aan het veredelen en staan er al op vier praktijkpercelen in Poperinge mogelijke nieuwe kandidaatrassen. Deze rassen worden vooral opgevolgd naar groeikenmerken, ziektegevoeligheid, groeikracht, opbrengstpotentieel, … . Vanaf jaar 2 worden ook voldoende bellen geproduceerd om de hop te kunnen analyseren op de kwaliteit (zoals alfa en hopolie). Uiteindelijk willen we komen tot enkele regionale veredelde hoprassen die:
- ziektetoleranter zijn,
- aangename aroma's hebben en
- beter bestand zijn tegen de veranderende klimaatomstandigheden.
HopBel 2.0
Op 1 september kreeg het HopBel-veredelingstraject een vervolg via het vierjarig VLAIO-LA- project “Hopbel 2.0: Karakterisering, veredeling en vermeerdering van regionale hoprassen” met steun van de hopsector en de brouwerijsector. Dit project werd vorige week officieel op gang getrapt met een startvergadering op Inagro. Tijdens deze vergadering konden de aanwezige brouwerijen en brouwexperten stalen van de nieuwe kandidaatrassen van oogst 2022, in primeur, sensorisch gaan beoordelen.
Eén van de doelstellingen in dit nieuwe project is namelijk de brouwtechnische evaluatie van deze nieuwe kandidaatrassen. Want een nieuw hopras moet niet alleen voldoen aan de verwachtingen van de hoptelers (ziekteresistent, vroeg, niet windgevoelig, klimaatrobuust, …), maar ook aan de wensen van de brouwerijen zodat zij ook later met die nieuwe hopvariëteiten aan de slag zullen gaan.
Lokale vermeerdering van hopplanten
Naast de ontwikkeling van enkele regionale hoprassen is het opzetten van een lokale commerciële vermeerdering van hopplanten één van de hoofddoelstellingen van het project. Op vandaag kopen de hoptelers hun hopplanten aan in het buitenland (vooral Duitsland en Engeland), maar dit brengt heel wat praktische problemen met zich mee. Er zal met een lokale plantenvermeerderingsbedrijf samengewerkt worden zodat hoptelers hun hopplantgoed lokaal kunnen aankopen.
Meer info
Het VLAIO-LA project "HopBel 2.0: Karakterisering, veredeling en vermeerdering van lokale hoprassen" wordt uitgevoerd door en met steun van: