Het koolstofopslagpotentieel van hennep in bouwmaterialen
Recent publiceerde de European Industrial Hemp Association (EIHA) een studie die uitgevoerd werd door het Duitse Nova-Instituut. Het onderzoek toont aan dat hennep bij gebruik als bouwmateriaal net zoveel koolstof kan vastleggen als bossen. In "Unlocking carbon transfer: wood and hemp for sustainable construction" worden de gevolgen voor het milieu van het gebruik van hout en hennep in de bouwindustrie onderzocht.
De klimaatverandering tegengaan in Europa
De strijd tegen klimaatverandering en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zijn belangrijke doelstellingen op de politieke agenda's. Er worden al heel wat inspanningen gedaan, maar volgens de laatste schattingen draagt de bouwsector tussen de 5% en 12% bij aan de nationale uitstoot van broeikasgassen.
Daarom zet het Europese actieplan voor de circulaire economie sterk in op het efficiënt gebruik van grondstoffen, circulariteit en het gebruik van organische bouwmaterialen (bv. hennep, hout...). Op die manier kan de ecologische impact van gebouwen geminimaliseerd worden en de bouwsector omgevormd worden tot een koolstofopslagplaats.
CO2-opslagcapaciteit
Uit onderzoek van het Nova-Instituut blijkt dat de henneprassen die momenteel in Europa worden geteeld tussen de 7 en 9,6 ton CO2-equivalent per jaar kunnen opslaan, een resultaat dat vergelijkbaar is met dat van hout. Mark Reinders, lid van de raad van bestuur van de EIHA, wijst erop dat deze cijfers hoog zijn: "Dit vertegenwoordigt een aanzienlijk potentieel voor koolstofopslag met de potentiële toename van het hennepareaal en de toepassingen ervan in de bouwsector".
Door steenwol en cement te vervangen, kan hennep een waardevolle aanvulling worden op op hout gebaseerde projecten. Het vermindert ook het energieverbruik voor verwarming en koeling, waardoor de koolstofuitstoot verder afneemt.
Op weg naar klimaatneutraliteit in 2050
Vooruitkijkend naar het vierde kwartaal van 2023 zal de CO2-uitstoot van de economie van de Europese Unie met 4% dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er worden momenteel een aantal maatregelen genomen om in deze richting verder te gaan, zowel op Europees als op nationaal niveau. De huidige doelstelling is om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
"Bij EIHA zullen we ons ervoor blijven inzetten dat de Europese instellingen het potentieel van hennep als koolstofopslaggewas erkennen", benadrukt Lorenza Romanese, directeur-generaal van EIHA. "Dit onderzoek zal als basis dienen voor een transparante en wetenschappelijke discussie die hopelijk zal leiden tot resultaten op het gebied van regelgeving en een grotere zichtbaarheid van hennep", voegt ze eraan toe.
Dit artikel werd gebaseerd op "Le chanvre dans la construction, un nouvel allié anti-carbone ?", gepubliceerd door Valbiom.