Groenbedekkers in je teeltrotatie
Meer dan 130 boeren werden tijdens recente demonstraties overtuigd van het belang van inzaaien van groenbedekkers, erosiebestrijding en actualiteiten inzake gewasbescherming. Daarnaast liet een beperkte machinedemo omtrent machinaal inwerken van groenbedekkers het ons toe om de ogen te openen van velen in hoeverre groenbedekkers impact hebben op de bodemstructuur.
Impact groenbedekkers op bodemstructuur
Het sterke voordeel van groenbedekkers is dat ze op periodes ingezaaid worden wanneer er geen gewassen op het veld staan:
- Ze bedekken de bodem om erosie te bestrijden.
- Ze houden nutriënten vast.
- Ze verbeteren de structuur.
Ook als tussenteelt, tussen twee gewassen in, bieden snelgroeiende groenbedekkers een kans.
Dit jaar werden de groenbedekkers ingezaaid na aardappelen(oogst augustus) en voor de inzaai van wintertarwe (november). In twee maanden tijd kunnen groenbedekkers een volgroeid gewas vormen. Naast de zichtbare bovengrondse gewasontwikkeling, realiseren deze gewassen ook ondergronds een belangrijk potentieel. Het zijn vooral de wortels die koolstof aanleveren, wat bevorderlijk is voor de bodemstructuur.
Erosiebestrijding via houthakseldam
Naast de vele mogelijkheden om erosie op je veld te vermijden zoals met de inzaai van groenbedekkers en niet-kerende grondbewerkingen, zijn er ook mogelijkheden om onderaan je perceel de afstromende modder tegen te houden. Via VLIF Niet-Productieve Investeringen zijn er tot 100% subsidieerbare mogelijkheden om plantaardige dammen aan te leggen.
Actua gewasbescherming
Sinds 1 januari 2014 moet elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen de regels rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. IPM of geïntegreerde gewasbescherming gaat over het duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en –middelen. Het vermijden van puntvervuiling en het reduceren van drift en zijn belangrijke pijlers binnen IPM. Daarom werd beslist om een aantal maatregelen om puntvervuiling en drift te vermijden, gradueel toe te voegen aan de IPM-checklijst. De eerste maatregelen gaan in vanaf 2023.