Groenbedekkers in de strijd tegen schadelijke aaltjes
Ze leven ondergronds, zijn microscopisch klein en kunnen voor grote problemen zorgen. De aanwezigheid van nematoden of aaltjes in de bodem is niet altijd duidelijk zichtbaar op gewassen. Vaak geven ze aanleiding tot ‘valplekken’, veroorzaakt door een groeiachterstand van het gewas. Sommige aaltjessoorten kan je met behulp van groenbedekkers gelukkig wel onder controle houden. Om de juiste groenbedekker in te zetten, is een goede kennis van de soortensamenstelling in de bodem cruciaal. In het magazine FERM, dat eind januari verscheen, zette onderzoeker Ellen Formesyn een aantal aandachtspunten op een rij.
Nematoden
De wortellesienematode Pratylenchus penetrans en de wortelknobbelnematode Meloidogyne chitwoodi zijn twee aaltjessoorten die schade veroorzaken op belangrijke akkerbouwgewassen en groenten in Vlaanderen. De wortellesienematode veroorzaakt wondjes op de wortel, beter gekend als “wortellesies”, die leiden tot een verminderde plantengroei. Indirect kan er ook schade ontstaan door schimmels en bacteriën die langs deze wondjes de plantenwortel binnendringen. De wortelknobbelnematode veroorzaakt ernstige kwaliteitsschade door de vorming van wortelknobbels. Beide aaltjessoorten hebben een uitgebreide reeks waardplanten en kunnen meerdere generaties per groeiseizoen vormen.
(Foto: valplekken in schorseneer)
Kies je groenbedekker weloverwogen
De voordelen van groenbedekkers zijn divers, maar een verkeerd gekozen groenbedekker kan ervoor zorgen dat schadelijke aaltjes sterk in aantal toenemen. Een ‘ideale’ groenbedekker die je kan inzetten tegen alle aaltjessoorten bestaat helaas niet. Sommigen kunnen de aantallen van de ene aaltjessoort verminderen, terwijl ze voor een andere soort net een waardplant zijn en hun aantallen opdrijven. Om het effect op schadelijke aaltjes na te gaan in een rotatie met groenten legden Inagro, PCG, PSKW en ILVO een aantal veldproeven aan op natuurlijk besmette percelen.
Voor je aan de slag gaat met groenbedekkers, hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:
- Ga via een bodemstaal na welke schadelijke aaltjessoorten aanwezig zijn op het perceel.
- Let op met mengsels. Geen van de aanwezige groenbedekkers mag een waardplant zijn voor de schadelijke aaltjessoort(en) op jouw perceel.
- Kijk goed na of het ras van je groenbedekker wel geschikt is voor jouw aaltjesprobleem. Niet alle rassen van een bepaalde groenbedekker verminderen het aantal schadelijke aaltjes.
- Zorg voor een goede onkruidbestrijding, want ook onkruiden kunnen waardplanten zijn voor schadelijke aaltjes.
Afrikaantjes en Japanse haver verminderen wortellesienematoden het best
Uit veldproeven blijkt dat Tagetes patula (afrikaantjes) het aantal wortellesienematoden actief vermindert. Bovendien zijn afrikaantjes geen waardplant voor wortelknobbelnematoden. Een belangrijk aandachtspunt is de vorstgevoeligheid van deze groenbedekker. Tijdig inzaaien is dus de boodschap. Ook Japanse haver (Delux en Pratex), gele mosterd (Chacha), Italiaans raaigras (Fedra) en bladrammenas (Doublet) zijn in staat om het aantal wortellesienematoden doeltreffend te laten afnemen. Rogge (Dukato) zorgt dan weer voor een toename van hun aantallen.
Resistente bladrammenas in de strijd tegen wortelknobbelnematoden
Bladrammenasrassen als Dacapo, Contra en Terranova zijn in staat om het aantal wortelknobbelaaltjes te laten afnemen onder veldomstandigheden. Resistente bladrammenas is dus een goede keuze als ze in je teeltrotatie past. Phacelia (Angelia) en Italiaans raaigras (Meroa en Melodia) zijn geen goede waardplanten voor wortelknobbelnematoden. Let op met rogge: het ras Dukato zorgt voor een sterke toename van hun aantallen.
Afhankelijk van diverse parameters
Of een groenbedekker daadwerkelijk kan zorgen voor een afname van het aantal schadelijke aaltjes, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de initiële populatiegrootte, de bodem- en soortensamenstelling na de voorgaande teelt, het ras en het tijdstip waarop je de groenbedekker inzet. Als je de juiste groenbedekker wil kiezen, dan hou je best ook rekening met al die parameters.
Nog vragen?
Dit nieuwsbericht kadert in het LA-traject 'Beheersing van plantenparasitaire nematoden met groenbedekkers in de openluchtgroenten'.
