Graslandupdate week 16
Wekelijks meten we de grashoogte en nemen we stalen voor analyse van het verse gras op acht percelen op vier verschillende bedrijven in de provincie. De helft van de percelen bestaan uit Engels raaigras, de andere helft is grasklaver.
Dagelijkse grasgroei en drogestofopbrengst
De temperaturen gingen deze week zoals voorspeld de hoogte in. We zagen dan ook een sterke toename in grasgroei. De gemiddelde dagelijkse grasgroei bedroeg deze week 121 kg DS per ha per dag, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van vorige week. De geraamde drogestofopbrengst, berekend aan de hand van de grashoogtemetingen, bedroeg deze week gemiddeld 2753 kg DS/ha. We zien hier wel een grote variatie tussen de percelen onderling, van 1666 tot 3595 kg DS/ha.
Inkuiltips
Op percelen waar nog niet werd gemaaid, komt het optimale moment van maaien snel dichterbij. Daarom geven we ook graag nog wat tips voor een goede graskuil mee.
- Maai bij ongeveer 3500 tot 4000 kg droge stof.
- Plan het maaimoment goed in. Pensbacteriën hebben eiwit en energie nodig om microbieel eiwit te vormen. Suiker in het gras zorgt voor deze energie. Suiker wordt gevormd onder invloed van zon. Maai daarom pas na twee zonnige dagen. Bij koude nachten kun je in de ochtend maaien, bij warme nachten bij voorkeur in de namiddag.
- Houd de veldperiode kort, maximaal tussen 24 en 48 uur.
- Streef naar 35 tot 50 procent droge stof, afhankelijk van het rantsoen.
- Zorg voor een goede afstelling van de tanden van de schudder en hark, zodat er geen grond in de kuil komt.
- Werk bij het aanrijden van de kuil met lagen van maximaal 20 cm dikte, dit is belangrijk voor de dichtheid van de kuil.
- Dek de kuil zo snel mogelijk af.
In deze figuren vind je meer info over de dagelijkse grasgroei en de geraamde drogestofopbrengst per perceel. Verder kan je er ook de resultaten van de analyses op het verse gras terugvinden. Tot slot vind je er ook de weersgegevens van de afgelopen periode tot en met woensdag 20 april van verschillende locaties in de provincie.
We sluiten dit nieuwsbericht af met een beeld van elk van de gemonitorde percelen.
Meer info
Deze resultaten zijn ontstaan uit het VLAIO-LA traject "Optimalisering van graslanduitbating door middel van een beslissingsondersteunende tool".