Graslandupdate week 15
Wekelijks meten we de grashoogte en nemen we stalen van het vers gras op negen percelen in de provincie West-Vlaanderen. Zes percelen bestaan uit grasklaver, de andere percelen zijn puur gras.
Grasgroei en geraamde opbrengst
De gemiddelde dagelijkse grasgroei blijft toenemen. In week 15 konden we een groei van 94,9 kg DS per ha per dag meten. Deze groei is hoger dan wat we afgelopen 4 jaar in dezelfde periode konden waarnemen. We hebben een gemiddelde grashoogte van 15,8 cm gemeten, wat overeenkomt met een geraamde drogestofopbrengst van 2158 kg DS per ha. De variatie binnen de percelen is echter groot: namelijk van 73,5 kg DS per ha (op een perceel die deze winter onder water stond) tot 3553 kg DS per ha. Bekijk dus zeker eens hoe jouw percelen ervoor staan zodat je de machines kan klaarzetten en tijdig afspraken kan maken met de loonwerker.
Knopen tellen
Het tellen van de knopen in grasland kan een indicatie geven van het ideale maaitijdstip op jouw perceel. Knopen zijn verdikkingen in de stengel, het tellen van deze knopen geeft een indicatie of er al voldoende ruwe celstof aanwezig is om te maaien. Wanneer er bij gras een 2e knoop zichtbaar is op 2/3 van de planten is dit het ideale moment om te maaien. Je vermijdt best om percelen te maaien waar amper knopen zichtbaar zijn. Dat is nu vooral het geval bij weidegras. Italiaans raaigras zal het gewenste stadium eerder bereiken. Zodra er wordt overgegaan van 2 naar 3 knopen verwachten we een sterke toename van de ruwe celstof.
Het is dus een evenwicht zoeken om het optimale maaitijdstip te bepalen, want je wil uiteraard voldoende ruwe celstof in het gras hebben. Als je het Italiaans raaigras toch te jong maait, dan kan je de ruwe celstof van de kuil nog bijsturen door het Engels raaigras iets ouder te laten worden. Voorwaarde is dat beide in dezelfde kuil ingekuild worden.
Bekijk de gedetailleerde weergave in de grafieken
In de grafieken vind je meer info over:
- de grasgroei en de geraamde opbrengst per perceel,
- de evolutie van de kwaliteit van het gras,
- en het weer tijdens de afgelopen periode gemeten door het weerstation in Beitem.
We sluiten dit nieuwsbericht af met een beeld van de opgevolgde percelen.
Meer info
Deze resultaten zijn ontstaan uit het VLAIO-LA-traject "Optimalisering van graslanduitbating door middel van een beslissingsondersteunende tool".