Graslandupdate week 13
Wekelijks meten we de grashoogte en nemen we stalen van het vers gras op negen percelen in de provincie West-Vlaanderen. Zes percelen bestaan uit grasklaver, de andere percelen zijn puur gras.
Grasgroei en -kwaliteit
In week 13 bedroeg de gemiddelde dagelijkse grasgroei 51,9 kg DS per ha per dag. Dat is een toename ten opzichte van vorige week. De groei ligt lager dan wat we afgelopen twee jaar konden meten tijdens deze periode, maar hoger dan in 2021 en 2020. We konden een grashoogte van gemiddeld 10,4 cm meten, wat overeenkomt met een geraamde drogestof opbrengst van 1022 kg DS per ha. De variatie binnen de percelen blijft wel groot. Zo zijn er percelen waar nog steeds water op staat en andere percelen waar een geraamde opbrengst van 1967 kg DS per ha staat.
Qua graskwaliteit zien we dat het ruw eiwitgehalte met gemiddeld 223 g RE/kg DS lager ligt dan normaal tijdens deze periode van het jaar. Op vlak van VEM scoort het gras nu gemiddeld met een gemiddeld VEM-gehalte van 1033.
Klassieke volgorde op zijn kop?
De mestkelders zitten vol en de sleufsilo’s zijn bijna leeg om opnieuw te vullen. Daarnaast blijft het regenen. Op heel wat graspercelen kon daardoor nog geen drijfmest en/of kunstmest gestrooid worden. Bij anderen is er al deels dierlijke of kunstmest toegediend, hopelijk zonder grote structuurschade. De klassieke volgorde: eerst drijfmest, daarna kunstmest en tenslotte maaien, staat dus op zijn kop.
Heb je jouw Grasland al iets van bemesting kunnen geven?
- Heb je percelen waar het al gelukt is om drijfmest toe te dienen, maar waar het daarna te nat was om kunstmest te geven? Kunstmest kan je nog geven tot 3 weken voor maaidatum, waardoor het toch al aan de late kant wordt. Wil je toch nog kunstmest geven? Beperk dan je stikstofgift (+-75 kg N/ha) en kies voor snelwerkende meststoffen. Na de eerste snede kan je wel volop bemesten.
- Heb je percelen waar je al kunstmest kon geven, maar nog geen drijfmest? Vermoedelijk wil je nog drijfmest geven (al was het maar om plaats te maken in de mestkelder). Toch is het geweten dat drijfmest toedienen in lang gras niet aan te raden is omwille van besmeuring van het gras. Stel in de mate van het mogelijke dus de drijfmestgift uit tot na de eerste snede.
Eerst maaien, dan pas bemesten
Drie à vier weken is de periode die we nastreven tussen kunstmestbemesting en maaien. Aangezien we al eind maart zijn, wordt het heel krap. Het is dus raadzaam om zo snel mogelijk het gras dat op het veld staat weg te maaien. Het zal sowieso gaan om kort gras, waardoor het eiwitgehalte wel zal meevallen. Verwacht wel geen eerste snede kwaliteit. Na het maaien kan dan bemest worden.
Bekijk de gedetailleerde weergave in de grafieken
In de grafieken vind je meer informatie over:
- de gemiddelde dagelijkse grasgroei,
- de geraamde opbrengst,
- en de kwaliteit van het gras.
Verder vind je er ook info over de weersgegevens tijdens de afgelopen periode op verschillende locaties in de provincie.
We sluiten dit nieuwsbericht af met een beeld van de opgevolgde percelen.
Meer info
Deze resultaten zijn ontstaan uit het VLAIO-LA-traject "Optimalisering van graslanduitbating door middel van een beslissingsondersteunende tool".