‘Goed geknot’ brengt knotters tot bij knotbomen (of omgekeerd)
Knotbomen houd je in stand door ze te knotten. Doe je dat niet, dan worden de bomen op termijn te groot en scheuren ze uit. Zo’n grote boom in verval zou op zich een mooie bron van leven kunnen zijn, maar in de realiteit wordt hij meestal opgeruimd. En dan ben je hem kwijt… Net als Inagro werken de regionale structuren van de Provincie West-Vlaanderen (Regionale Landschappen en Stadlandschappen) aan landschapszorg. Die laatste hebben al jarenlang aandacht voor knotbomen en kunnen je helpen bij het onderhoud van jouw knotbomen. Hoe de regionale landschappen en stadlandschappen dat doen, lichtten we toe in FERM.
Knotters zoeken hout en landbouwers hebben vaak geen tijd…
Het gros van onze Vlaamse knotbomen staat op het terrein van landbouwers. Voor velen onder hen is bomen knotten niet de meest dringende taak. Daarom zochten de Regionale Landschappen en Stadlandschappen van de Provincie West-Vlaanderen een win-winsituatie voor knotters én landbouwers. Knotters zoeken hout en landbouwers hebben vaak geen tijd… Bovendien kunnen landbouwers een financiële tegemoetkoming krijgen voor het knotten van knotbomen.
Wanneer in 2023 de nieuwe set beheerovereenkomsten in voege treedt, zou dit volgens de huidige info nog altijd een premie opleveren van 8,51 euro per boom per jaar, ofwel 42,55 euro per boom over de volledige loopduur van een vijfjarige beheerovereenkomst. Win-win dus: de knotter heeft zijn hout, de knotboom is geknot en de landbouwer verdient iets aan zijn bomen.
Knotploegen
In het recente verleden draaide die werking via zogenaamde ‘knotploegen’. Knotters kregen een opleiding en verzekering voor hun activiteit. Landbouwers konden hun bomen aan hen aanbieden. Een medewerker van een Regionaal Landschap of Stadlandschap ging ter plaatse om wat gegevens over de aangeboden bomen te verzamelen (aantal, bereikbaarheid, een foto …). Op een jaarlijkse bijeenkomst werd het aanbod dan gematcht met de vraag van knotterszijde...
www.goedgeknot.be
Dat intensieve en tijdrovende werkje is nu verleden tijd. Sinds het najaar van 2022 verloopt alles via het platform www.goedgeknot.be. Op die website kan je je heel eenvoudig kandidaat stellen als aanbieder (‘Ik heb knotbomen’) of als knotter (‘Ik wil knotten’). Regionale Landschappen en Stadlandschappen keuren het knotaanbod of knotvragers goed of af.
Het knotaanbod wordt gescreend (zijn de takken bijvoorbeeld groot genoeg?) en als knotter word je enkel aanvaard als je een knotopleiding met succes hebt afgerond. Regionale Landschappen en Stadlandschappen bieden daarvoor nog altijd jaarlijks knotcursussen aan. Na een geslaagde opleiding en registratie op www.goedgeknot.be ben je onmiddellijk verzekerd voor je activiteit als knotter.
Goedgeknot.be faciliteert ook het contact tussen aanbieders en knotters. Zodra er een match gemaakt is tussen beide, is dat specifieke knotaanbod niet langer beschikbaar op de website.
Welkom bij Goed Geknot!
Deze informatie werd samengebracht in het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk, een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.