Erosie en verkeersveiligheid: effectieve maatregelen voor een veilige weg
Bij erosie neemt het afstromend water en slijk vruchtbare aardedeeltjes mee en modder bedekt de teelt op het landbouwperceel. Het gevolg hiervan is dat de teeltopbrengst daalt. Komt deze modder ook op de weg terecht, dan zorgt deze bijkomend voor een gevaarlijke verkeerssituatie. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld belichten we hieronder enkele maatregelen die genomen kunnen worden om dit te voorkomen.
In een Zwevegems knelpuntgebied verplaatste de modderstroom zich in versneld tempo verder via de landweg, waar de gracht dichtslibt en de modder uiteindelijk op de straat belandt, wat gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaakt. In samenwerking met de gemeente en landbouwer hebben we verschillende maatregelen genomen om dit te voorkomen. We belichten deze maatregelen hieronder.
Wellicht is er in jouw gemeente een gelijkaardige situatie. Misschien kan het tot een overeenkomst tussen gemeente en landbouwer komen, met ondersteuning van erosiecoördinatoren en met dank aan de subsidie via het Erosiebesluit.
Sofie Kino

Houthakseldam
Op het hoogst gelegen perceel werd in de hoek een houthakseldam gebouwd. Deze dam is ontworpen om de vruchtbare grond vast te houden en te voorkomen dat deze door erosie wordt weggespoeld. Door het houtsnippermateriaal kan het water erdoorheen sijpelen, waardoor het gefilterd wordt en alleen schoon water verder kan stromen. Dit is een effectieve manier om bodemerosie tegen te gaan en de vruchtbaarheid van de grond te behouden.
Geknikte oprit
Onderaan de landweg, waar de afstroming van regenwater naar de straat significant kan zijn, werd een geknikte oprit aangelegd. Deze specifieke vorm van de oprit dient om de snelheid van het afstromende water te vertragen, waardoor het risico op erosie en mogelijke overstroming van de straat wordt verminderd. De geknikte structuur breekt als het ware de waterstroom en helpt om het water geleidelijk af te voeren.
Grachtoverwelving
De gracht werd overkoepeld door een stevig rooster met een ruime opvangbak. Dit ontwerp maakt het mogelijk om modder op te vangen. Het kan bovendien gemakkelijk geruimd worden, wat bijdraagt aan het onderhoudsgemak en de functionaliteit van de gracht.
Tussenschotten
Om de werking van de gracht verder te verbeteren, werden er tussenschotten in geplaatst. Deze schotten zorgen voor een extra bufferende werking, waardoor het water beter wordt gereguleerd. De tussenschotten dragen bij aan een efficiënter waterbeheer en helpen om de stabiliteit en integriteit van het waterafvoersysteem te waarborgen.
Interesse of vragen?
Deze realisatie is een samenwerking tussen landbouwers en gemeente, met de steun van:
