Erosie beperken met kleine ingrepen
Bij hevige regenval spoelen bodemdeeltjes af van hellende percelen, met water- en modderoverlast tot gevolg. Door erosie verliest de landbouwer zijn vruchtbare grond en samen met die grond ook zaaigoed, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De gemeente moet intensiever inzetten op het ruimen van grachten en het reinigen van openbare wegen. Ook de burger moet soms met lede ogen aanzien hoe zijn straat, tuin of oprit onderloopt. We zetten enkele kleinschalige erosiebestrijdingsingrepen uit Staden in de kijker. Je kan ze ook toepassen bij jou in de buurt.
Geknikte oprit
Een geknikte oprit werd aangelegd op de bestaande landbouwweg. Door het gewelfde profiel wordt het afstromende water afgeremd en afgevoerd via een putdeksel naar de gracht. Ook een rooster voor de oprit vangt de waterstroom op vooraleer het de straat bereikt en stuurt het richting de gracht.
Buffergracht
In een deel van de open gracht werden voor een stuk verstevigende en toch drainerende elementen voorzien. Een tussenschot of palen zorgen voor een bufferende werking door water af te remmen en bezinking mogelijk te maken.
Een mooie samenwerking tussen landbouwers en de gemeente Staden. Om het plezant te houden op de Keuneleute werd erosie bestreden met ondersteuning van erosiecoördinatoren en met dank aan de subsidies via het erosiebesluit.
Sofie Kino
Houthakseldam
Een houthakseldam zal de meespoelende bodemdeeltjes tegenhouden en het water laten doorsijpelen naar de gracht, dit is te vergelijken met het principe van een koffiefilter. Zo is er minder modder op straat.
Bij het kruispunt werd de hoek van het perceel afgeboord met een houthakseldam. Een aansluitende graszone zal het afstromende water afremmen, laten infiltreren en de bodemdeeltje de kans geven om te sedimenteren.
Erosiepoel
Aan de overkant is een erosiepoel uitgegraven waar de laatste bodempartikels kunnen sedimenteren en het water afkomstig van de gracht buffert vooraleer het verder stroomt.