Drinkwater van goede kwaliteit, hoe begin je eraan?
Geef je koeien drinkwater van goede kwaliteit. Het klinkt vanzelfsprekend, maar hoe doe je dat? En wat doe je als je dat water niet zomaar ter beschikking hebt? Die vraag stellen heel wat rundveehouders zich. Daarom richtten Inagro en Hooibeekhoeve samen met enkele veehouders en waterbehandelingsfirma’s een operationele groep op. Ze gaan na hoe je drinkwater voor rundvee het best behandelt om te komen tot ‘Healthy Water for Happy Cows’.
Als je gezonde koeien en goede technische resultaten wilt behouden, dan is aandacht voor de drinkwaterkwaliteit belangrijk. Maar wat als de kwaliteit van het drinkwater van je koeien toch niet zo goed is? Wat als de waterbron die je ter beschikking hebt bacteriologisch niet voldoet?
- Moet je dan overschakelen op leidingwater?
- Of kies je voor een waterbehandeling die de bacteriologische kwaliteit van het water verbetert?
- Kan je zomaar de technieken uit de varkens- of pluimveehouderij toepassen? Of verstoor je daarmee de werking van de pens van de koeien?
Veel rundveehouders worstelen met vragen waarop niet meteen een helder antwoord te vinden is. Om te komen tot bruikbare adviezen voor elke Vlaamse rundveehouder slaan Inagro en Hooibeekhoeve de handen in elkaar. Ze organiseerden een enquête en digitale workshops om concrete vragen uit de praktijk te verzamelen. Via de operationele groep ‘Healthy Water for Happy Cows’ gaan ze op zoek naar praktijkklare antwoorden op de voornaamste vragen.
Inzicht in vraagstukken uit de praktijk
De bevraging toont aan dat (West-)Vlaamse rundveehouders uiteenlopende alternatieve waterbronnen gebruiken als drinkwater voor hun vee. Naast klassiekers als diep grondwater en hemelwater zetten ze ook ondiep grondwater en openputwater frequent in als drinkwaterbron.
Over een eventuele waterbehandeling om de kwaliteit te verbeteren, zijn de meningen verdeeld. En dat geldt zeker voor een chemische behandeling. Terwijl sommige veehouders overtuigd zijn van de voordelen van ontsmetting, zijn anderen eerder sceptisch. Ze vragen zich af of het geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van hun koeien.
Sommige bevraagde rundveehouders startten een waterbehandeling op door diergeneeskundige problemen, met positieve resultaten als gevolg. Andere veehouders zetten de waterbehandeling stop, omdat er geen effect was en de behandeling enkel kosten met zich meebracht.
Digitale workshops maakten de bezorgdheden die leven bij veehouders over drinkwater en waterbehandeling concreter. Op digitale post-its deelden veertig veehouders hun vragen. De meest voorkomende vragen zijn…
Operationele groep is aan zet
De kennis uit de praktijk vullen Inagro en Hooibeekhoeve aan met onderzoek. "Daarvoor richtten we een operationele groep op met vijf melkveehouders en drie waterbehandelingsfirma’s. Via labotesten en in praktijkproeven op rundveebedrijven gaan we het effect na van chemische drinkwaterontsmetting op de penswerking en de prestaties van koeien”, klinkt het bij Inagro.
Interesse om deel te nemen?
