Directzaai koolzaadmengsel in tarwestoppel in poldergrond
Bert Defruyt is een landbouwer uit Nieuwpoort. Samen met tien andere polderboeren neemt hij deel aan het project 'PolderOntploegd', waarin niet-kerende bewerkingen in de zware kleigrond worden onderzocht. In dit artikel schetsen we hoe Bert dit in de praktijk aanpakt op een demo-perceel. In de nieuwsbrief zullen regelmatig updates verschijnen over de werkzaamheden op dit perceel.
Gezond bodemleven cruciaal
Tarweresten
In de zware poldergronden, waar verkruimeling van de bodem een uitdaging kan zijn, speelt een gezond bodemleven een cruciale rol. Door de tarweresten niet onder te ploegen, wordt koolstof in de toplaag opgebouwd, wat de verkruimeling van de bodem in het volgende jaar verbetert. Bovendien trekken de achtergebleven tarweresten regenwormen aan, die het organisch materiaal verteren en daarbij gangen in de bodem maken. Deze gangen zorgen voor een betere infiltratie van water tijdens hevige regenval, wat in de Polder zeker welkom is.
Directzaai, mengteelten-en groendbedekkers en teeltrotatie
- Bert beperkt het aantal bodembewerkingen door gebruik te maken van directzaai, waardoor de bodem en het bodemleven zo min mogelijk verstoord worden.
- Uit zorg voor de bodem kiest hij ook voor mengteelten en groenbedekker-mengsels. Deze mengsels bevorderen de biodiversiteit, zowel boven- als ondergronds. Het bodemleven wordt dus robuuster, de bodem zelf gezonder, en dus de teelt ook!
- De variatie wordt niet alleen tijdens de teelt zelf aangebracht, maar ook in de teeltrotatie. Bert probeert zijn teeltrotatie te verbreden, want dat is goed voor de bodemgezondheid en om ziektes en onkruiden te beheersen. Het voordeel van de mengteelt is ook dat de duiven erdoor in de war zijn en minder tot het koolzaad aangetrokken worden.
Hoe zaait Bert het winterkoolzaadmengsel?
Dit jaar zaait Bert na zijn wintertarwe een winterkoolzaadmengsel. Het mengsel bevat volgende elementen:
- 3.22 kg/ha koolzaad
- 15 kg/ha boekweit
- 4 kg/ha steenklaver
- en 3.5 kg/ha Niger
Daarbij werd ook nog een vroege koolzaadsoort gemengd, zodat de koolzaadkever eerst daarop kruipt in plaats van de bloemknoppen van het hoofgewas open te eten. Het mengsel werd op 25 augustus gezaaid, met de directzaaimachine van Claydon. Bert maakt gebruik van 2 tanks om dit mengsel te zaaien. Niger en steenklaver gaan in de kleine tank, in de grote tank komt koolzaad, boekweit en een ander deel van de steenklaver. Er werd gezaaid aan 600 000 korrels/ha, Bert mengde de korrels zelf.
enkele aandachtspunten en tips
- Er werd Physiomax starter in de fronttank toegevoegd om de wortelgroei te stimuleren.
- Als voorbewerking werd er 3 keer met die Köckerling allrounder bio gereden. Bert leerde van een collega-landbouwer dat het belangrijk is om geen pure directzaai toe te passen (zonder voorbewerking). Directzaaien in gehakseld stro zorgt voor een te dunne stand, want de klaver heeft zo ook een klimrek om langs omhoog te groeien.
- Verder is het belangrijk componenten te kiezen die bij het minste afvriezen.