CASCO: Lokale grondstoffen voor duurzamer ecosysteem in bouwsector
Recent startte het nieuwe Interreg Vlaanderen-Nederland-project CASCO waarin Vlaanderen en Nederland een ecosysteem willen uitbouwen voor het gebruik van lokale en natuurlijke bouwmaterialen. Deze bouwmaterialen zijn gebaseerd op natuurlijke grondstoffen, waardoor ze meer CO2 opslaan dan ze uitstoten en dus het potentieel hebben om de CO2-uitstoot van nieuwe bouwprojecten sterk te doen dalen.
Hout, stro, hennep, sorghum en miscanthus als natuurlijke grondstoffen
Binnen het project wordt er gefocust op lokale grondstoffen zoals hout, stro, hennep, sorghum, miscanthus en bermmaaisel. Concreet zetten we in op:
- ketenontwikkeling in Vlaanderen en Nederland
- inzicht in bouwfysische eigenschappen en hygrothermisch gedrag van lokale en natuurlijke bouwmaterialen
- analyse van de CO2-uitstoot, -opslagcapaciteit en milieu-impact van lokaal en natuurlijk (ver)bouwen
- ondersteuning van landbouwers en bouwactoren
- kennisverspreiding
Ondersteuning van landbouwers als leverancier voor de bouwsector
Inagro zal binnen CASCO de landbouwers als leverancier voor de bouwsector ondersteunen en zal dus verder werken op het potentieel van hennep, stro en miscanthus als grondstoffen voor bouwtoepassingen.
Concreet zullen we een link vormen tussen de primaire productie en de verdere verwerking waardoor het mogelijk wordt om de kwantiteits- en kwaliteitseisen van de grondstoffen duidelijk te definiëren, af te toetsen met de landbouwers en de bouwactoren en in te zetten op de mogelijke verdienmodellen.
Wil je op de hoogte gehouden worden?
Dit project wordt ondersteund het Interreg Vlaanderen-Nederland project CASCO dat via een integrale aanpak de CO2-uitstoot van de bouwsector wil verlagen door gebruik van biogebaseerde grondstoffen. Binnen CASCO werken we samen met Passiefhuis-Platform, Fraai Architecten, KiemKracht, LabLand, Murmuur architecten, Pitterz, Seedscope Insight, Stichting Avans, Universiteit Gent, VIBE en Woonder.