Boer zoekt boom… eerste hulp bij beplanting
Verschillende partijen helpen landbouwers om bomen of struiken te planten. Dat hoeft niet te verbazen! Bomen en struiken zijn goed voor het landschap, de biodiversiteit en het klimaat. En dankzij steunmaatregelen sta je niet meer (volledig) zelf in voor de financiering van jouw aanplant. Het magazine “FERM!” maakte je in januari wegwijs in de wondere wereld van dienstverleners en subsidieverstrekkers. En wij herhalen het graag nog eens...
Dienstverleners
Inagro
In Inagro huist de adviesdienst bedrijfsintegratie. De core business van de adviseurs? Landbouwers bijstaan bij de opmaak van een landschappelijk integratieplan, al dan niet in voorbereiding van een vergunningstraject. Bij de opmaak van het plan benaderen de Inagro-adviseurs altijd het volledige bedrijf én het landschap, en niet enkel het onderwerp van de vergunning. Naast het verkrijgen van de vergunning zijn ook de realisatie van het plan en het onderhoud van de beplanting aandachtspunten waarvan ze werk maken via concrete initiatieven (zie kader).
Regionale landschappen en stadlandschappen
In West-Vlaanderen zijn vier regionale structuren actief rond landschapszorg: de regionale landschappen Westhoek en Houtland & Polders (arr. Brugge en Oostende) en de stadlandschappen West-Vlaamse hart (arr. Roeselare en Tielt) en Leie en Schelde (streek rond Kortrijk). Sinds jaar en dag realiseren ze zogenaamde ‘landschapsprojecten’ bij diverse doelgroepen, ook bij landbouwers.
In een actieve dialoog identificeren ze de concrete mogelijkheden om aanplantingen en poelen te realiseren, op – maar liefst ook rondom – het bedrijf. Matchen de ambities wederzijds, dan wordt het plan ook uitgevoerd in regie en op kosten van de regionale- en stadlandschappen. Louter een beplantingsverplichting realiseren (vanuit een vergunning) is een onvoldoende basis voor zo’n landschapsproject, maar als er ruimte en bereidheid is voor meer, dan is veel mogelijk.
Subsidies
VLIF-steun voor niet-productieve investeringen (NPI)
In 2023 stelde de Vlaamse overheid nieuwe steunmaatregelen voor niet-productieve investeringen voor. Je kan als landbouwer investeren in landschaps-, water- en bodembeheermaatregelen en daarvoor 50 tot 100% steun ontvangen. Concreet kunnen actieve landbouwers of groep van landbouwers financiële steun krijgen bij investeringen in landschap, biodiversiteit, wateropslag en infiltratie, erosie en bodem. Zo wordt bomen en struiken aanplanten om je bedrijf te integreren in het landschap of de rand van je percelen te verrijken terugbetaald.
De toelage maakt deel uit van het VLIF en kan je aanvragen via het e-loket van het departement Landbouw en Visserij. Let wel: de algemene voorwaarde is dat de voorgestelde aanplant landschappelijk verantwoord is. Om dat te controleren, vraagt de overheid een technisch verantwoordingsadvies (TVA) op. Inagro kan je helpen bij je aanvraag en het TVA van je plan. Regionale- en stadlandschappen gebruiken deze subsidie binnenkort ook voor de financiering van hun landschapsprojecten bij landbouwers.
Provinciale plantgoedsubsidie
De provincie West-Vlaanderen hecht belang aan haar landschap en een goede boer-burgerrelatie. Net als vorig jaar kan je ook in de winter van 2023-2024 financiële steun aanvragen voor de aankoop van jouw plantgoed bij een West-Vlaamse kweker. Het is een ideale kans als je zelf wil aanplanten, maar geen beroep kunt doen op VLIF-steun of medewerking van een regionaal- of stadlandschap.
Let wel: wil je gebruik maken van de lopende subsidie? Dan moet je een factuur kunnen voorleggen van aankoop vóór 1 maart. Het dossier indienen kan tot eind maart.
Dit nieuwsbericht kadert in het PDPO-project 'Bedrijfsintegratie in praktijk. Een hefboom voor verhoogde realisatie en dialoog' dat tot stand komt met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Artikel met dank aan Wouter Vuylsteke (Dienst MiNaWa provincie West-Vlaanderen); fotografie van Marc Wallican en David Samyn.
