Biovelddag 21 juni brengt bio en gangbaar samen
20 jaar terug kocht de provincie West-Vlaanderen het huidige ‘proefbedrijf biologische landbouw’ aan. Dit was toen een gedurfde stap. Het proefbedrijf biologische landbouw groeide echter vrij snel uit tot een vaste waarde in het Vlaamse praktijkonderzoek en inspireert zowel biologische als gangbare landbouwers. De biovelddag op 21 juni brengt beide doelgroepen andermaal samen.
Toen de provincie West-Vlaanderen in 2001 het huidige ‘proefbedrijf biologische landbouw’ aankocht, gaf het de boerderij een dubbele opdracht mee:
- In de eerste plaats moest het bedrijf bijdragen aan de teeltzekerheid en de ontwikkeling van de biologische landbouw in Vlaanderen.
- Daarnaast zag men het proefbedrijf als ‘laboratorium voor duurzame landbouwpraktijken’ ter inspiratie voor de gangbare landbouw.
De biovelddag op 21 juni biedt een antwoord op beide uitdagingen.
Precisiewiedeg is de wiedmachine voor de toekomst
Onkruidbestrijding is altijd al aanzien als de grote uitdaging voor biologische landbouw. De voorbije 20 jaar is hierin grote vooruitgang geboekt dankzij moderne techniek en de opgebouwde praktijkervaring. Door het wegvallen van enkele kritische herbiciden en de opeenvolging van droge voorjaren, wordt onkruidbestrijding ook gangbaar een uitdaging en ervaren we ook vanuit gangbare teelt groeiende interesse voor mechanische onkruidbestrijding.
De meest baanbrekende ontwikkeling in mechanische onkruidbestrijding in de voorbije 20 jaar is de Treffler-wiedeg. Deze machine is nagenoeg standaard op elk biologisch landbouwbedrijf. De brede inzetbaarheid is een grote troef. De voorbije winter kochten 27 kleine biologische tuinbouwbedrijven in een groepsbestelling elk een Treffler-wiedeg aan ! Deze ontwikkeling is ook andere machinebouwers niet ontgaan.
De Europese Green Deal en farm-to-fork-strategie geeft duidelijk de toekomst aan. Op de biovelddag demonstreren acht varianten op de Treffler-wiedeg hun werking in een perceel jonge stamslabonen. Enkele machines zijn in primeur in Vlaanderen te zien. Waar tot voor enkele jaren een 6-meter-uitvoering standaard was, komen nu meer en meer machines van 9 of 12 meter in beeld om capaciteit te halen. En wie weet, laten we de wiedeg in de toekomst autonoom over het veld rijden met een Robotti-werktuigendrager ?
Biologische landbouw vergt systeemaanpak
Biologische landbouw vergt een systeemaanpak. Als teler probeer je je bedrijf zo te organiseren, dat alle puzzelstukjes samenvallen. Het mooie aan biologische landbouw is dat elke teler zijn puzzel naar eigen inzicht net iets anders kan leggen. Tijdens de biovelddag reiken we opnieuw verschillende puzzelstukjes aan die ongetwijfeld ook voor jouw bedrijf een verrijking zijn.