Akkervarkens voor meer circulariteit
Een aantal korteketenbedrijven hebben een kleinschalige tak varkenshouderij naast hun hoofdtak met groenteteelt. De varkens wroeten er op de groentepercelen om gewasresten op te ruimen en dragen bij aan de circulariteit op het bedrijf.
Het risico op besmettingen bij de mens met varkensspoelworm zorgt echter voor algemene terughoudendheid om deze techniek verder in te zetten. Binnen het CCBT-project “akkervarkens” onderzoeken Inagro en Bioforum hoe dit risico beperkt kan worden.
Varkens houden op het akkerland biedt vele voordelen:
-
Dierenwelzijn
Varkens krijgen een gevarieerde uitloop waar ze hun natuurlijke wroetgedrag kunnen uitoefenen.
-
Nutritioneel
Ze krijgen een gevarieerd rantsoen door het opruimen van gewasresten.
-
Economisch
Doordat de varkens de gewasresten opruimen, betekent dit een winst voor de landbouwer door uitgespaarde voerkosten.
-
Gewasstand
Vermindering van gewasresten kan onkruid-, opslag- en ziektedruk in de volgteelt verminderen.
-
Natuurlijke bodembewerking
Het wroetgedrag van het varken zorgt voor natuurlijke bodembewerking van het perceel, waarbij compactie door zwaardere landbouwmachines vermeden wordt.
Speciale aandacht voor parasitaire besmettingen
Het risico op besmettingen bij de mens met varkensspoelworm zorgt voor terughoudendheid om breder aan de slag te gaan met akkervarkens. Binnen dit CCBT-project willen we nagaan of dit terecht is. Er wordt speciale aandacht besteed aan wormenproblematiek door middel van consequent mestonderzoek, kennis rond perceelhistoriek en teeltrotatie. Deze drie maatregelen zouden het risico op besmetting namelijk aanzienlijk kunnen terugdringen.
Lerend netwerk
Binnen dit project wordt een lerend netwerk opgericht waarbij boeren met interesse of ervaring in het roteren van varkens op akkerland worden samengebracht. De vragen die spelen worden in kaart gebracht, en waar nuttig worden er experten uitgenodigd om deze vragen het hoofd te bieden. Dit netwerk zal kennisuitwisseling en samenwerking bevorderen, ideeën samenbrengen en samenhorigheid creëren.
Samen kunnen we de Vlaamse voedselproductie hopelijk weer een klein beetje meer circulair, lokaal en duurzaam maken.
Karolien Hertogs - onderzoeker biologische productie
Opvolging ervaringspercelen
Enkele ervaringspercelen worden opgevolgd om praktische inzichten te krijgen. Het project biedt eveneens ruimte voor een kleinschalige praktijkproef die, in afstemming met de gebruikersgroep, verder vorm krijgt. Aan het einde van het project wordt een informatieve gids samengesteld met richtlijnen, aandachtspunten en praktijkervaringen voor het roteren van varkens op akkerland.
Ben jij er graag bij?



