Agrotopia, dé internationale partner voor R&D in de glastuinbouw en stadslandbouw
Agrotopia, de onderzoeksserre van Inagro viert eind september zijn eerste verjaardag. In de dakserre doen we sinds vorig jaar aan innovatief onderzoek in de glastuinbouw in een verstedelijkte omgeving. Om de impact van innovatie en optimalisatie in de landbouwsector in West-Vlaanderen en daarbuiten te vergroten, is samenwerking met andere spelers essentieel. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe (inter)nationale samenwerkingen!
Agrotopia, living lab voor onderzoeksprojecten
De dakserre is een voorbeeld van integratie op vlak van grondstoffen en ruimtegebruik en vormt zo de ideale omgeving voor de uitbouw van innovaties. Zo staat het gebouw op 9000 m2 dakoppervlak van een loods en krijgt het warmte van de WKK van REO Veiling en de naburige afvalverbrandingsoven van MIROM.
De dakserre is voorzien van alle faciliteiten voor de ontwikkeling van nieuwe urban farming-technologieën. Er is overal diffuus glas, behalve aan de gevel van de inkomhal en gevelserre.
“In Agrotopia doen we praktijkonderzoek naar de hydroteelt van bladgewassen en vruchtgroenten. Alle 13 teeltcompartimenten worden volledig apart aangestuurd en naast voedingsoplossingen, passen we verschillende lichtrecepten aan naargelang de nood van het gewas. Daarnaast is er ruimte voorzien voor meerlagenteelt. Eén volledig afgesloten ruimte, alsook twee open, hoge afdelingen in onze gevelserre", vertelt Maarten Ameye, onderzoeksleider tuinbouw onder afdekking bij Inagro.
Naast onderzoek en ontwikkeling is ook demonstratie een belangrijke functie van de dakserre. Daarvoor kunnen toeleveringsbedrijven terecht in de teeltafdelingen en in een etalageruimte waar innovaties tentoongesteld kunnen worden.
Zo vormt Agrotopia een stuwende kracht voor innovatie in de sector en werken we volop samen met onze stakeholders - zoals telers, bedrijven, groenteveiling, en onderzoekspartners - aan de transitie naar een duurzame toekomst voor de sector.
Aanbod voor bedrijven
Van begin tot eind zetten we de eindgebruiker centraal. Van bij de start betrekken we de glastuinbouwers actief bij elk innovatieproces. Daarvoor hanteren we diverse technieken, waaronder brainstormsessies, enquêtes en workshops. Zo stemmen we jouw innovatieve technieken en producten af op de noden van de doelgroep en bevorderen we samen de marktintroductie. Tegelijk kun je te allen tijde bouwen op ons multidisciplinair team en onze uitgebreide ervaring in glastuinbouw.
"In het living lab zetten we maximaal in op innovatie en demonstratie. Agrotopia is een unieke ontmoetingsplaats voor onderzoekers, adviseurs, telers, kennisinstellingen, overheden en technologiebedrijven. We werken er letterlijk en figuurlijk samen aan nieuwigheden voor de tuinbouwsector", licht Ine Pertry, business developer innovatieve glastuinbouw, toe.