87% van de onderzochte percelen geschikt voor witloofwortelteelt
De zaai van witloof staat voor de deur of het is op sommige locaties al begonnen. Ter voorbereiding van het veldseizoen raadden wij aan om de stikstofvoorraden van de percelen te laten bepalen zodat de telers wisten of ze geschikt waren voor de witloofwortelteelt. Een te hoge stikstofvoorraad zorgt namelijk voor problemen bij de afrijping van de witloofwortels. Via een stikstofanalyse op drie niveaus (0-30 cm, 30-60 cm, 60-90 cm) van de bodem weet je of het perceel geschikt is.
Vier categorieën
- Categorie I: normale stikstofindex (≤ 200)
Het perceel is geschikt voor witloofteelt. - Categorie II: vrij hoge stikstofindex (201-225)
Er is gevaar voor te weelderige groei en moeilijk afrijpen. Er is risico op het optreden van ziekten in de forcerie. Indien toch witloof wordt verbouwd, dan begin je beter vroeg met zaaien en streef je een hoog aantal planten per hectare na. - Categorie III: te hoge stikstofindex (226-250)
Witloofteelt is af te raden wegens groot gevaar voor te weelderige groei, slecht afrijpen van het loof en gevaar voor rotting in de forcerie. - Categorie IV: veel te hoge stikstofindex (> 250)
Zeker geen witloof verbouwen.
De teelt van witloofwortelen op percelen in categorie III of IV wordt dus sterk afgeraden.
Gemiddelde minerale stikstofreserves liggen laag
Om hun teeltplanning te kunnen maken, lieten witlooftelers bodemanalyses uitvoeren van hun percelen. Van eind januari tot begin april werden 114 dieptestalen genomen in Vlaanderen. Voor elk perceel werd een geschiktheidsonderzoek uitgevoerd. Aan de hand van de stikstofindex werd bepaald tot welke categorie het perceel behoort.
CATEGORIE I
Bijna 87 % van de stalen behoort tot categorie I met een gemiddelde index van 151. De gemiddelde minerale stikstofreserve bedraagt 31 kg. Witloof is gevoelig voor een te hoge hoeveelheid stikstof, maar heeft wel een minimale hoeveelheid nodig. Doordat de voorraad laag is, is er dit jaar bij de meeste percelen binnen categorie I een hoger bemestingsadvies. De lage stikstofreserves waren te verwachten, want in de restnitraatcampagne van Inagro bedroeg het nitraatresidu vorig jaar gemiddeld 61 kg ten opzichte van 98 kg in 2022.
categorie II
Witloof zaaien op percelen met categorie II is ook nog mogelijk. Ongeveer 10 % van de stalen behoort tot deze categorie met een gemiddelde index van 209. De gemiddelde minerale stikstofreserve bij categorie II bedraagt 58 kg. Dat is ook niet veel, maar ze behoren niet tot categorie I door het hoge totale organische koolstofgehalte (%C). We verwachten dat stikstof nog vrij gaat komen door mineralisatie.
categorie III & IV
De wortelteelt op percelen met categorie III en IV wordt sterk afgeraden. Dat komt onder meer door de hoge stikstofvoorraad, maar voornamelijk door het hoge %C-gehalte. Slechts vier stalen behoren tot de categorieën III en IV. Twee hiervan hadden prei als voorteelt. De voornaamste voorvrucht bij alle stalen is wintergranen (26 %), daarna volgen maïs (24 %), aardappelen (12 %) en uien (8 %).