
Bodemzorg
Nieuwe website over erosiebestrijding
Door de klimaatverandering zijn er vaker intense regenbuien in korte tijdspannes. In het voorjaar, de periode met de meeste kans op felle regenbuien, zijn veel (vaak hellende) percelen nog onvoldoende begroeid. Die combinatie leidt tot bodemerosie. De problematiek wordt groter, en daarom bundelen de Vlaamse erosiecoördinatoren hun expertise om erosie te bestrijden. Via de nieuwe website www.erosie.be kunnen landbouwers nagaan welke erosiebestrijdende maatregel(en) het meest geschikt is om hun percelen te wapenen tegen afstromende modder.
Mulch verkennen en verdiepen
Organische mulch kan de verdamping van bodemvocht tegengaan, onkruid onderdrukken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Maar de praktijkkennis in Vlaanderen is nog beperkt. Gedurende een tweetal jaar verkende Inagro de toepassing van meerjarige (niet-levende) mulch in groenten. We vergeleken laagdiktes en konden de voor- en nadelen van verschillende types vaststellen. Daarnaast onderzochten we de impact en haalbaarheid van mulch als adaptatiemechanisme tegen extreme weersomstandigheden in zowel biologische als gangbare teelt.
Koolstof opslaan in West-Vlaanderen
Carbon Farming of koolstofbewuste landbouw bevordert koolstofbinding in landbouwbodems. Het verbetert de bodemkwaliteit én komt het klimaat ten goede. Om dat potentieel lokaal te benutten, zette de Provincie West-Vlaanderen een pilootproject op waarin ze haar CO2-uitstoot compenseert met de hulp van West-Vlaamse landbouwers. Zij kunnen tegen vergoeding koolstof opslaan in hun bodems door bepaalde technieken toe te passen. Inagro begeleidt de deelnemende bedrijven om koolstofopslagtechnieken correct toe te passen op hun percelen. De eerste tien landbouwers compenseren samen alvast 178,38 ton CO2 per jaar, goed voor 1 miljoen km met de auto.
Houdt niet-kerende bodembewerking vocht in de grond?
Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie kunnen bijdragen aan een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw. In die context zetten we een meerjarige proef op over niet-kerende bodembewerkingen met aandacht voor bodemvocht. Tijdens het droge groeiseizoen van 2022 zagen we dat niet-kerende bodembewerking vocht in de grond houdt, maar er was weinig verschil in opbrengst. 2023 was natter. Zo legden bodem en gewas toch heel wat voordelen van niet-kerende bodembewerking bloot. Denk aan een hogere opbrengst, een betere bodemstructuur en tijdswinst.