
Inleiding in de rassen kropsla
Waarin kunnen kropslarassen verschillen?

Tijdens de teeltperiode legt Inagro elk jaar een rassenproef aan voor kropsla. Net voor de oogst krijgen telers en zaadhuizen een uitnodiging voor een proefveldbezoek, zodat ze de kans hebben om het gewas met eigen ogen te zien.
-
Opbrengst
Een belangrijke eigenschap is het kropgewicht. Deze wordt bepaald als de kroppen marktklaar zijn gemaakt, dus wanneer dat rotte en gele onderbladeren zijn verwijderd.
-
Kropeigenschappen
Ook het uitzicht en andere eigenschappen van de kroppen zijn van belang. Onder andere de kleur, de kropomvang, de kropsluiting en kropvulling.
Smet
Aantasting van de onderste bladeren veroorzaakt door bodemschimmels. Bij het marktklaar maken worden deze bladeren verwijderd. Bij meer aantasting moet dus meer onderblad worden weggesneden wat het kropgewicht doet dalen. Een sterke smetaantasting kan echter ook de houdbaarheid van de kroppen beïnvloeden.
Gele onderbladeren
Deze zijn rasafhankelijk, maar kunnen ook door omgevingsfactoren worden beïnvloed. Net als bij smet leidt een grote aanwezigheid tot een daling van het uiteindelijke kropgewicht.
Fysiologische schade
Fysiologische schade zoals rand, droogrand en glazigheid wordt veroorzaakt door interne processen zoals wateropname, transport van elementen en worteldruk. De gevoeligheid van rassen voor deze schade kan sterk variëren.
Valse meeldauw of Bremia
Aantasting door andere ziekten zoals valse meeldauw (Bremia) wordt ook beoordeeld, maar doordat de resistenties van de nieuwe rassen heel uitgebreid is en behandelingen worden uitgevoerd tegen deze ziekte wordt dit niet vaak meer opgemerkt.
Waarnemingen na de oogst
- De voorkeur gaat uit naar kroppen die de veilingkisten mooi vullen, dit presenteert beter in de winkel.
- De onderkant van de krop moet mooi gevuld zijn. De bladeren moeten mooi aansluiten zodat je door de nerven heen niet in de krop kijkt.
- De kroppen mogen niet te veel boven de kisten uit komen omdat bovenliggende kisten ze dan kunnen platten en de houdbaarheid zo vermindert.
- In het voorjaar en zomer worden houdbaarheidsproeven uitgevoerd omdat in deze periode de meeste problemen optreden.