Gevelserre Agrotopia binnen

Gevelserre

Waar standaardserres zich beperken tot teelt in de lengte en de breedte, laat verticale teelt toe om ook in de hoogte te werken. De twee hoge verticale afdelingen in de gevelserre van Agrotopia zijn twaalf meter hoog en maken het mogelijk om gewassen te stapelen.

Grond en ruimte efficiënt benutten

Waar standaardserres zich beperken tot teelt in de lengte en de breedte, laat verticale teelt toe om ook in de hoogte te werken. De twee hoge verticale afdelingen in de gevelserre van Agrotopia zijn twaalf meter hoog en maken het mogelijk om gewassen te stapelen. Op een kleinere oppervlakte zou een teler zo evenveel kunnen telen als op een uitgestrekt perceel. Per bijkomende laag vergroot het teeltoppervlak op hetzelfde grondoppervlak. Grond en ruimte worden zo zeer efficiënt benut, en dat creëert mogelijkheden in sterk verstedelijkte omgevingen. Maar ook voor standaardserres is dit onderzoek waardevol, want ook daar betekent dit systeem winst aan ruimte.

Gevelserre Agrotopia

Beeld: Copyright POM West-Vlaanderen

Een innovatieve installatie voor meerlagenteelt

In 2024 bouwen we, samen met Urban Crop Solutions, een innovatieve verticale teeltinstallatie in de gevelserre van Agrotopia. Het verticaal teeltsysteem zal bestaan uit drie torens van 10 meter met 18 bewegende tafels per toren. Dit nieuwe teeltsysteem exploreert meerlagig ruimtegebruik in de serre en is ontworpen om maximaal te profiteren van natuurlijk zonlicht. Om indien nodig extra licht toe te voegen, zijn de torens uitgerust met dynamische belichting. De plantontwikkeling kan beïnvloed worden door het lichtspectrum van de ledverlichting bij te sturen. Zo worden de voordelen van een serre gecombineerd met de precisie van een gesloten systeem, wat resulteert in een innovatieve en duurzame teeltomgeving met maximale flexibiliteit.