Workshop drogen, triëren en opslaan van granen en peulvruchten op kleine schaal

Gratis deelname, inschrijven is verplicht. Inschrijven kan tot maandagochtend 17 januari.
We houden rekening met de geldende covidmaatregelen. Een mondmasker is verplicht en afstand houden is wenselijk. Voorzie ook in warme kledij, want de workshop gaat door in een onverwarmde loods.
Na de oogst moeten granen en peulvruchten worden gedroogd, getrieerd en opgeslagen vooraleer ze verder worden verwerkt voor humane voeding. Dit vergt specifieke uitrusting, kennis en ervaring. Tijdens deze workshop zoeken we uit hoe je dit op kleine schaal kunt organiseren.
Brouwerij 3 Fonteinen en het Granennetwerk hebben enkele jaren terug een loods ingericht en een mobiele graantrieur gekocht. Coördinator Lucas Van den Abeele deelt graag hun ervaringen. We maken ook ruimte voor interactie en kennisdeling tussen de aanwezigen.
Programma
12.45 u: Ontvangst
13.00 u - 13.30 u: Basisprincipes drogen, triëren en opslaan van granen en peulvruchten
13.30 u-14.30 u: Drogen, opslag en triage in de praktijk:
- Hoe pakt Brouwerij 3 Fonteinen dit aan?
- Hoe pakken jullie en collega’s dit aan?
- Welke noden voor de nabije toekomst?
14.30 u - 15.30 u: Voorstelling van het Granennetwerk, Brouwerij 3 Fonteinen en hun onderlinge samenwerking.
Deze workshop richt zich tot mensen die betrokken zijn in lokale waardeketens van biologische granen of peulgewassen of hierin interesse hebben.
Voor jouw agenda
In deze reeks “lokale waardeketens van biologische granen en peulgewassen van veld tot bord” organiseren we nog drie workshops. Noteer alvast deze data in uw agenda. Informatie en locatie volgen.
15 maart 2022: Handvaten voor een eerlijke relatie in een lokale waardeketen
23 maart 2022: Hoe onderlinge samenwerking, horizontaal of verticaal, vormgeven ?
Vragen?
