Webinar kleinschalige en lokale vergisting
Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.
CoDE organiseert als onderdeel van het VLAIO-netwerk deze webinar, waarbij ze zich richten op het ondersteunen van bedrijven in hun zoektocht naar het vergroenen van energiedragers en zetten we in op samenwerking en innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst.
Er wordt aandacht gegeven aan zowel boerderijschaalvergisting als lokale vergisting van groenten-, fruit- en eetresten:
- Boerderijschaalvergisting is een technologie die bedrijfseigen mest en andere agrarische reststomen omzet in energie om (een deel van) de energiebehoeften van een landbouwbedrijf te dekken. Het resulterende digestaat kan, al dan niet na behandeling, gebruikt worden als een organische meststof, en ook waterrecuperatie uit dat digestaat is mogelijk. Boerderijschaalvergisting is in Vlaanderen, met meer dan 60 operationele installaties in 2024, reeds goed ingeburgerd. Niettemin wordt er blijvend ingezet op optimalisatie met oog op productieverbetering en verdere verhoging van de klimaatbijdrage.
- Vergisting van groenten-, fruit- en eetresten is een proces waarbij organisch afval afkomstig van lokale bronnen zoals restaurants, bakkerijen, ziekenhuizen en gemeenten wordt omgezet in biogas en nutriënten. Deze methode biedt een duurzame manier voor het verwerken van afvalstromen, maar is nieuw op lokaal niveau.
Via dit webinar word je op de hoogte gebracht van de huidige stand van zaken en laatste nieuwtjes bij beide concepten, word je meegenomen in het financieel verhaal en wordt er ingezoomd op de doorvertaling naar praktijk, met concretisering van de haalbaarheid en uitlichting van enkele recente cases.
Programma
- 11u00: Verwelkoming en voorstelling CoDE (Biogas-E)
- 11u05: Facts and figures kleinschalige en lokale vergisting (Inagro & Biogas-E)
- 11u25: Belangrijkste steunmechanismen en -beleid (Biogas-E)
- 11u40: Recente praktijkvoorbeelden en businesscases (Biolectric, Green Service, Circologic & Mezzo Energy)
- 12u20: Q&A
- 12u30: Afsluiter
Meer info
Inès Verleden, ines.verleden@inagro.be, 051 27 33 84

