Wat kwam eerst: bodemleven of koolstof?

Gratis deelname
Op maandag 13 november 2023 om 09u45 en om 12u30 organiseert B3W, de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit, 2 thematische uitwisselingsmomenten, over bodemleven, en over de opbouw van bodemkoolstof. Beide zullen doorgaan in de voetbalkantine van KSKD Hertsberghe.
Bodemleven en koolstof gaan hand in hand. Daarom worden op 13 november 2 uitwisselingsmomenten georganiseerd. In de voormiddag hebben we het over bodemleven, in de namiddag over koolstofopbouw. Wil je het hele verhaal horen, dan ben je de hele dag welkom, maar het is ook mogelijk om enkel in de voor- of namiddag aanwezig te zijn.
In de voormiddag, laten we bio-boer Nico Vandevannet aan het woord over zijn bedrijf, en zijn bodemleven. Nico heeft een biobedrijf 'Levende Aarde'. De bedrijfsnaam zegt al genoeg! Hij geeft praktische tips mee en getuigt over zijn ervaringen: 'de bodemschimmels en bacteriën zijn de motor van de bodem'. Hij wijst op hun cruciale rol bij het versterken van de bodemweerbaarheid en hun impact op bemesting en bodembewerkingen
Tijdschema
- 09u45 - Verwelkoming met drankje
- 10u00 - Start van het uitwisselingsmoment
- 10u15 - Toelichting door Nico Vandevannet: bodemschimmels, bodemweerbaarheid, bemesting en bodembewerkingen
- 12u15 - Discussie en vragen met broodje
In de namiddag, vertellen we waarom koolstof nu zo belangrijk is voor de bodem en wat het effect er van is. Hierna volgt ook een rondleiding op het bedrijf van Nico Vandevannet, waarbij hij meer vertelt over zijn groenbemester keuzes en grondbewerkingen, waarbij hij ons ook verschillende profielputten laat zien.
We nodigen ook Bert Everaert van Inagro uit, die meer komt vertellen over het effect van niet-kerende bodembewerkingen op koolstof, vochthuishouding en opbrengst. Tom Van Nieuwenhove van Inagro vertelt meer over het project 'Carbon Farming'. In dit C-farming project werden bij verschillende landbouwers al verschillende technieken succesvol toegepast, voor het verhogen van de koolstofinhoud van de bodem.
Tijdschema
- 12u30 - Verwelkoming met broodje
- 13u00 - Start van het uitwisselingsmoment
- Tom Van Nieuwenhove over Carbon Farming project
- Bert Everaert over NKG en vochthuishouding
- 13u45 - Rondleiding bedrijf Vandevannet ‘de Levende Aarde’: groenbemesterkeuze, grondbewerkingen en profielputten
- 16u15 - Discussie en vragen
- 16u30: einde
Interactie
In een thematisch uitwisselingsmoment vinden we interactie belangrijk, daarom voorzien we ook ruimte voor discussie en vraagstelling. Zo krijg je een goed beeld over de mogelijkheden op jouw eigen bedrijf.
B3W
Dertien Vlaamse praktijk- en onderzoekscentra zetten hun schouders onder de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W). Samen beheren we het kennisnetwerk en vertalen we die kennis naar direct toepasbare richtlijnen en handvaten voor land- en tuinbouwers in functie van een oordeelkundige bemesting en een geïntegreerd bodembeheer. We vinden het daarin belangrijk om ook de land- en tuinbouwers te betrekken en hun ervaring en kennis op te nemen, alsook om hun creativiteit te stimuleren.
Meer weten of na een activiteit nog eens rustig alle informatie bekijken?
Surf naar de webpagina van B3W,
Volg ons op Facebook,
Schrijf je in voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.
Interesse? Schrijf snel in!
Inschrijven kan tot één dag vóór het thematisch uitwisselingsmoment en doe je op volgende manier:
- Surf naar de evenementenpagina van dit thematisch uitwisselingsmoment op de site van B3W en klik op het juiste evenement
- Klik op de gele inschrijvingsknop.
- Je kan je inschrijven als gast of met een eigen B3W-account zodat je aan alle informatie op ons platform kan. Vul in beide gevallen de noodzakelijke gegevens in, en controleer je mailbox voor de bevestigingsmail. Maak je een nieuw account aan, vergeet dan niet naar de evenementenpagina terug te keren en nogmaals op de inschrijfknop te klikken. Anders is je inschrijving voor dit evenement niet afgerond.
Meer info
