Monitoring aardbei

Monitoring van nuttigen en schadelijken bij aardbei en kleinfruit

Wil je als teler efficiënt gebruikmaken van biologische bestrijders om plagen als trips, spint, bladluis en witte vlieg te beheersen? Dan is het cruciaal om goed op de hoogte te zijn van wat er werkelijk leeft in het gewas. Inagro kan jou daarin bijstaan.

Monitoring van plagen en nuttigen in zachtfruit is cruciaal voor een goede beheersing

Monitoring is een essentieel onderdeel van geïntegreerde plaagbestrijding. De afgelopen jaren bouwde Inagro veel kennis en ervaring op in het monitoren van de belangrijkste insecten, zowel schadelijke als nuttige, in zachtfruit. In 2019 breidde Inagro zijn dienstenaanbod uit met het pakket ‘monitoring van plagen en nuttigen in zachtfruit’. Zo helpen we telers om minder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en de slaagkansen van nuttigen te verhogen.

Monitoring aardbei 2

Wat houdt het pakket in?

  • Bladstaalname bij aanvang als gevreesd wordt voor residu

    Residuen van bepaalde insecticiden op het trayveld of in het begin van de teelt hebben een negatieve invloed op biologische bestrijders. Ze maken biologische bestrijding moeilijk. Een bladstaalname bij aanvang schept duidelijkheid.

  • Monitoring tijdens de volledige teelt (junidrager, doordrager, framboos).

    Tijdens het teeltseizoen voeren we een tweewekelijks bezoek uit in junidragers en doordragers van aardbei en framboos. We wisselen ons bezoek af met dat van de leverancier van de biologische bestrijders (Biobest of Koppert).
    Afhankelijk van de grootte van het perceel selecteren we een bepaald aantal willekeurige spotplaatsjes. Op ieder plaatsje bekijken we een tiental bladeren en bij bloei een vijftal bloemen. Daarbij noteren we welke belagers (spint, trips, bladluis of witte vlieg) we waarnemen én de nuttigen per belager. We noteren per spotplaats het hoogste aantal belagers of nuttigen die te zien zijn.
     

  • Evaluatie en rapportage na elk bezoek

    Na elk bezoek organiseren we ter plaatse of per telefoon een korte, mondelinge evaluatie. Dat vullen we aan met een digitaal rapport dat bestaat uit vier grafieken met een samenvatting van de waarnemingen op alle spotplaatsjes in het perceel. Op elke grafiek kan je zien hoeveel nuttigen er voor elke specifieke belager te zien zijn in de teelt. De grafieken tonen de evolutie gedurende de teelt.

Het is belangrijk dat je weet welke plagen en nuttigen er in de teelt zitten en of de nuttigen hun werk doen. Inagro volgt dat continu voor ons op. Zo krijgen we een overzicht van de evolutie van de nuttigen en de belagers.”

Poperingse teler

Bio_aardbei

Wat is de kostprijs?

De kostprijs van een bezoek is afhankelijk van de perceelsgrootte:      

  • Klein perceel = perceel kleiner dan 1.500 m²: 92 euro.
  • Middelgroot perceel = perceel tussen 1.500 m² en 3.000 m²: 95 euro.
  • Groot perceel = perceel groter dan 3.000 m²: 102 euro.

Als we tijdens één plaatsbezoek gelijktijdig meerdere percelen monitoren, dan geldt voor het tweede perceel een additionele prijs:

  • Klein perceel: 37 euro.
  • Middelgroot perceel: 42 euro.
  • Groot perceel: 48 euro.

Alle prijzen zijn inclusief transport en exclusief BTW.  

Deze monitoring komt in aanmerking voor de GMO-portefeuille. Telers die nog geen gebruik maakten van onze monitoringsdienst krijgen 15 % korting op hun eerste factuur.
 

Het pakket monitoring van plagen en nuttigen

Schrijf je hier in op het pakket monitoring van plagen en nuttigen.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.