Waarschuwingsberichten in biologische groenten openlucht
Elk seizoen een andere plaagdruk
De belangrijkste plagen in openlucht groenten zijn: vliegen van het geslacht Delia (de koolvlieg, uienvlieg en bonenvlieg), de wortelvlieg, verschillende rupsensoorten, bladluizen, mineervliegen, de koolgalmug, de koolwittevlieg, trips en aardvlooien. Deze plaagsoorten komen niet elk jaar in dezelfde mate en op hetzelfde moment voor. Het klimaat is een belangrijke factor maar ook andere, perceel- of bedrijfsspecifieke elementen beïnvloeden de ontwikkeling van plagen in gewassen.
Om plagen in groenten te beheersen, moet je van veel markten thuis zijn. Je moet kennis hebben over de plaagsoorten en hun levenscyclus, hoe ze ontwikkelen doorheen het seizoen, hoe je ze kan herkennen in het veld, welke beheersingstechnieken je kan toepassen en welke middelen zijn toegelaten. De waarschuwingsberichten kunnen je hierbij helpen.
Waarnemingspercelen in Vlaanderen
Inagro en het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver monitoren de belangrijkste plagen op biologische percelen met openlucht groenteteelt. Naast de monitoring op eigen proefpercelen, plaatsen we ook vallen en voeren we waarnemingen uit op praktijkpercelen. Sommigen plagen volgen we intensiever op in het kader van lopende onderzoeksprojecten.
Waarschuwingsberichten houden je op de hoogte
Via waarschuwingsberichten informeren we telers over de belangrijkste waarnemingen en evoluties in de plaagdruk. Naast de plaaginfo geven we gerichte adviezen voor de beheersing, gebaseerd op proefresultaten en ervaringen. Bij de waarnemingen hebben we ook oog voor de aanwezigheid van natuurlijke vijanden. De infoboekjes ‘Herken nuttige insecten’ in kolen en prei geven een overzicht van de plagen en nuttigen in deze teelten. In de waarschuwingsberichten geven we ook info over hun actuele aanwezigheid in het veld.