Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Startpagina
Home Naar een betere waterkwaliteit in Bollaertbeek en Kleine Kemmelbeek
Mobile menu expand icon Menu Sluiten
  • Startpagina
  • Vergoedingen
  • Waterkwaliteit
  • Project
  • Nieuws
  • Contact
  • Startpagina

De hele zomer lang geen waterinname door bentazon verontreiniging

Kruimelpad

  1. Home
  2. De hele zomer lang geen waterinname door bentazon verontreiniging
bollaertbeek

Delen

Facebook
Linkedin
Whatsapp
Print
E-mail
18/10/2023
Ellen Pauwelyn

Thema's

Gewasbescherming

Eind juni werd een grote normoverschrijding van de drinkwaternorm vastgesteld op de Bollaertbeek. Onmiddellijk werd de inname van ruw water van de Bollaertbeek naar de Verdronken Weide stopgezet. De inname kon pas terug opengezet worden op 12 oktober. Hierdoor kon 3,5 maand geen water ingenomen worden voor drinkwaterproductie.

Het verloop van de bentazonconcentratie aan stuw 8 vind je in de onderstaande figuur. Op 26 juni werd een piekconcentratie van 5,77 µg/l Bentazon (bv. Basagran) gemeten in het schepstaal op de Bollaertbeek aan stuw 8. Op 10 juli was de concentratie nog verder gestegen tot 9,82 µg/L. Daarna daalde de bentazon concentratie slechts geleidelijk. Bij de laatst beschikbare meting van 12 oktober was de concentratie nog steeds hoger dan de toetsingswaarde voor ruwwater gebruikt voor drinkwaterproductie (0,23 µg/L). Er werd toen wel beslist om de inname terug open te zetten en te rekenen op verdere verdunning van de verontreiniging in de Verdronken Weide en Zillebekevijver. De hele zomer kon dus geen water ingenomen worden vanuit de Bollaertbeek door deze problematiek met als gevolg dat er onvoldoende ruwwater beschikbaar was voor de drinkwaterproductie in het waterproductiecentrum in Zillebeke.

Concentratie Bentazon

Het verloop van deze concentratie van Bentazon aan stuw 8 is niet het verloop van een typische puntverontreiniging. Een puntverontreiniging verdwijnt sneller (binnen enkele weken) omdat de piekverontreiniging vrij snel afgevoerd wordt. Deze verontreiniging hield zeer lang aan. Bovendien toonde een uitgebreide screening van de Watergroep eind augustus nog steeds een verhoogde aanvoer van bentazon bij stuw 8 en op enkele andere meetpunten in het gebied. 

Wees je bewust van je handelingen met gewasbeschermingsmiddelen en de impact ervan op het watersysteem en de drinkwaterproductie! En wees dubbel alert als je werkt met zeer polaire stoffen zoals Bentazon. Deze stoffen zijn zeer moeilijk uit het water te zuiveren en veroorzaken grote problemen voor de drinkwaterproductie. Als je adviseur van gewasbeschermingsmiddelen bentazon (bv. Basagran) voorstelt, maak hem erop attent dat jouw veld in drinkwaterwingebied ligt. Vraag hem naar alternatieven om dergelijke problemen te voorkomen!

18/10/2023
Ellen Pauwelyn

Delen

Facebook
Linkedin
Whatsapp
Print
E-mail

Onafhankelijk advies, op maat van land- en tuinbouwers, getest en gevalideerd in de praktijk.
We doen praktijkgericht onderzoek in functie van rendabele innovaties in de West-Vlaamse land- en tuinbouw.

Ieperseweg 87, 8800 Rumbeke-Beitem
+32 (0)51 27 32 00
inagro_logo_baseline
Thema's
Bodem & Bemesting
Water
Precisielandbouw
Toon meer
Teelt & dier
Akkerbouw
Groenten
Fruit
Dieren
Toon meer
Over Inagro
Contact
Agrotopia
Vacatures
Inagro als partner
Toon meer

English version

Inagro vzw is een extern verzelfstandigd agentschap van de Provincie West-Vlaanderen.

www.west-vlaanderen.be
Logo Provincie West-Vlaanderen
Facebook
LinkedIn
© Inagro 2025
  • Privacy
  • Disclaimer
  • Cookie policy
  • Algemene voorwaarden
  • Login
  • BE 0417.474.241 RPR Gent, afdeling Kortrijk
Powered by Dropsolid