varken_

Varkenshouderij

De Vlaamse varkenshouderij staat al enkele jaren voor grote uitdagingen. Stijgende productiekosten, strengere milieueisen en een veranderende marktvraag zetten bedrijven onder druk. Met de VarkensAcademie biedt Inagro varkenshouders praktijkgericht advies en persoonlijke begeleiding om hun dagelijkse bedrijfsvoering te optimaliseren.

Wroeten in 10 jaar VarkensAcademie

Op 29 november 2024 vond de 10de editie van de Varkensacademie plaats. Ter ere van deze feesteditie publiceerden we de reeks "Wroeten in de kennis van 10 jaar VarkensAcademie". In deze reeks nieuwsberichten gaven we een overzicht van de belangrijkste inzichten en innovaties van het afgelopen decennium. Elk artikel belicht een cruciaal thema, zoals gezondheid en weerbaarheid, biestmanagement, dekmanagement en voedertechnieken. De inspirerende reeks is een waardevolle bron van kennis en biedt concrete handvatten om de bedrijfsvoering te verbeteren en toekomstige uitdagingen met vertrouwen aan te gaan.

varken

Jubileumeditie Trefdag VarkensAcademie

Al tien jaar investeren de Provincie West-Vlaanderen en Inagro doelgericht in het opbouwen van praktische en technische kennis voor de West-Vlaamse varkenssector. Tijdens de jubileumeditie van de Trefdag VarkensAcademie kwamen zo’n 180 varkenshouders samen. Ze werden geïnspireerd door informatieve sessies over uiteenlopende thema’s waarbij de inhoudelijke focus lag op het inspireren en het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Daarnaast was er ook heel wat ruimte voor gezellige netwerkmomenten. De feestelijke jubileumeditie zorgde alvast voor inspirerende discussies en veel nieuwe inzichten. Na deze boeiende dag keerde iedereen huiswaarts met waardevolle kennis en een aandenken aan deze speciale dag.

VarkensAcademie 10e editie

Ook in de toekomst blijven onze infomomenten en studieclubs cruciaal voor kennisuitwisseling. We blijven praktische oplossingen ontwikkelen en West-Vlaamse varkenshouders ondersteunen bij uitdagingen zoals het stikstofvraagstuk en een veranderende markt. Samen met sectorvertegenwoordigers nemen we deel aan demonstratie- en onderzoeksprojecten rond emissiereductie, klimaatadaptatie en diermanagement. 

Speciale aandacht voor de gevaren van stalbranden

De land- en tuinbouwsector is gevoelig voor brand. Daarom zette Inagro, in samenwerking met Prevent Agri en in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, in op sensibilisering om het risico op stalbranden te verkleinen. Tijdens de trefdag was brandpreventie dan ook één van de keuzesessies. Brandweerofficier Geert Blancke gaf, vanuit zijn 40 jaar praktijkervaringen in de landbouw en bij de brandweer, waardevolle tips om brandrisico’s in de stal, woning en op het erf te verminderen. Hij besprak ook de nieuwe videoreeks die veehouders bewust moet maken voor de gevaren van stalbranden en hen voorziet van praktische tips om de brandveiligheid te verbeteren.

  • Vorige pagina

    << Melkveebedrijf managen

  • Volgende pagina

    Insecten >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofstuk Dier