wiedrobot odd

Onkruidbestrijding in ruggenteelten

Gewassen op ruggen zoals witloof en wortelen zijn uitdagend inzake onkruidbeheersing. Belangrijke herbiciden staan onder druk en manueel wieden is kostbaar in de biologische teelt. Nieuwe technologieën bieden oplossingen. Inagro ondersteunt telers met veldbezoeken, demonstraties en educatieve programma's om deze innovaties te integreren.

Mechanische oplossingen voor onkruid in ruggenteelten uitgetest

In de witloof- en wortelteelt zijn onkruidbestrijding en schoffelwerk cruciaal, vooral omdat deze gewassen in de beginfase traag groeien. Daarom gaan we op zoek naar verbeterde machines en technieken. Onkruidbranders, schoffelmachines en wiedeggen zijn gekende standaardmachines, maar worden steeds verder verfijnd. De precisiewiedeg, populair in biologische teelten, wordt nu ook in ruggenteelten getest. Ook onkruidtrekkers en wiedrobots bieden veelbelovende, innovatieve oplossingen voor de toekomst van onkruidbestrijding, waardoor telers efficiënter en duurzamer kunnen werken.

Onkruidbestrijding ruggen

Innovatieve machines stelen show tijdens succesvolle demodag

Tijdens de demomiddag 'mechanische onkruidbestrijding in ruggenteelten' op 3 juli 2024 werden de nieuwste en meest innovatieve technieken voor onkruidbestrijding in witloof en wortelen gedemonstreerd. De Odd.bot wiedrobot, die onkruid herkent en verwijdert met robotarmen, was een van de hoogtepunten en verraste het publiek met zijn snelheid en precisie. Daarnaast werden innovatieve machines zoals de Tryfon Heavy onkruidbrander en de Pacorel en Felbyco schoffelwerktuigen gedemonstreerd, die telers inspireren met hun effectieve en chemievrije oplossingen voor onkruidbestrijding. Telers waren enthousiast over de mogelijkheden die deze nieuwe technologieën bieden om de arbeidskosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.

Implementatie van gerobotiseerde teeltsystemen via AgRoboConnect

In 2024 richtte Inagro, samen met enkele partners, een testplatform op om verschillende robotsystemen in een teeltsysteem te integreren, te testen en te evalueren. Het AgRoboConnect-project streeft ernaar om door middel van robotica en geavanceerde precisielandbouwtechnieken het gebruik van pesticiden en bodemverdichting aanzienlijk te verminderen, evenals de CO2-uitstoot te verlagen. Door telers te ondersteunen met de nieuwste robotica en precisielandbouwtechnieken, helpt Inagro hen om deze innovaties te integreren in hun dagelijkse praktijk. Via veldbezoeken, demonstraties en educatieve programma's inspireren en begeleiden we telers naar een duurzamere en efficiëntere toekomst.

Agroboconnect
  • Vorig hoofdstuk

    << Nieuw(s) op onze sites

  • Volgende pagina

    Circulaire land- en tuinbouw >>

  • Terug naar overzicht

    Hoofdstuk Plant