Arne Demyttenaere

Agroforestry: Samenwerking met Stad Roeselare

Sinds een paar jaar is Stad Roeselare met succes aan de slag met samentuinen. Aanvullend wil de Stad duurzame landbouwmodellen zoals agroforestry meer ingang doen vinden. Roeselare koppelde beide doelstellingen aan een zoektocht naar een perceel waar voedselproductie én burgerparticipatie hand in hand gaan. Wat resulteerde in een zoektocht naar grond voor de inrichting van een pluktuin. 

Boerderijbezoek aan het agroforestry perceel van Le Pic Vert (Rumes)

Om de begeleidende ambtenaren van Stad Roeselare voeling te geven met de combinatie agroforestry en volle grond groenteteelt werd in oktober 2020 een bedrijfsbezoek ingericht naar het bedrijf ‘Le Pic Vert’ waar sinds een paar jaar succesvol een agroforestry-perceel in combinatie met volle grond groenten uitgebaat wordt. (bedrijfsinfo: www.lepicvert.be)

Als Stad zijn we steeds op zoek naar mogelijkheden om de belangen van onze inwoners te verenigen. Zo biedt de combinatie van teelten met bomen niet alleen een klimaat robuuste productieomgeving met landschappelijke meerwaarde, maar levert geschikte plaatsten waar bloemenstroken, hagen, poelen of andere natuurelementen de lokale biodiversiteit vooruit helpt.

Arne Demyttenaere

medewerker Klimaat Stad Roeselare

Arne Demyttenaere

Uiteindelijk werd een beschikbaar perceel buiten de ring van Roeselare gevonden waar de ambities tot lokale vergroening, een ontmoetingsplaats voor buurt en (agro)natuureducatie mooi gecombineerd werden met duurzame voedselproductie. Uiteindelijk werd gekozen voor de aanplant van een voedselbos als één van de boslandbouwsystemen met grote potentie tot burgerparticipatie. 

Meer info?

Lees verder over agroforestry.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.