Insecten als sleutel voor de biologische kippenmestimpasse

meelwormen insecten

Project info

Project info

Project type

VLAIO-LA

Startdatum

01/03/2024

Einddatum

29/02/2028

De afgelopen jaren is er vanuit alle hoeken (consument, producent, beleid) een sterke tendens naar een groenere en meer circulaire landbouw. Denk maar aan de Farm to Fork-strategie onder de EU Green Deal en het Strategisch Plan Bio. Binnen project Rese(c)t streven we naar een gezonde, duurzame, circulaire en lokale landbouw in Vlaanderen. Om dat te bekomen, onderzoeken we het gebruik van insecten als link tussen verschillende sectoren. 

inhoud van het project

Insecten kunnen gekweekt worden op tal van reststromen uit de landbouw en de algemene agrofood sector. Deze herwaardering zorgt voor de productie van hoogwaardig, lokaal dierlijk eiwit, vet en frass (insectenmest). Er is echter nog onderzoek nodig wat betreft kwaliteit en invloed op de omgeving. Een sterk consortium, bestaande uit diverse Vlaamse onderzoeks- en praktijkcentra, leent voor dit project zijn expertise.

  • Onze partner UGent (leerstoel Poultry Health Sciences) doet onderzoek naar het gebruik van insecten als voeding voor jonge kuikens - in het bijzonder de traag groeiende (of biologische) rassen. Hier komt een belangrijk welzijnscomponent aan bod. Het optimaliseren van de voedingsstrategie van jonge kuikens vormt immers één van de belangrijkste opportuniteiten om de gezondheidsstatus en welzijn te verbeteren van de moderne vleeskip, met daarbij een vermindering van het antibioticumgebruik.
  • Zij worden hierin bijgestaan door partner Proefbedrijf Pluimveehouderij, een belangrijk praktijkcentrum binnen de sector.
  • Inagro zal zijn afdeling biologische landbouw inzetten voor onderzoek naar het gebruik van insectenfrass als gewasbeschermingsmiddel. We onderzoeken in welke mate frass de immuniteit en gezondheid van de plant tegen ziektes en insectenvraat kan verbeteren.
  • Tenslotte bekijken we de mogelijkheid van frass als alternatief voor biokoppenmest binnen de biologische champignonteelt.

De circulaire landbouweconomie die gecreëerd wordt door het gebruik van insecten betekent een win-win-win situatie voor alle sectoren. Niet alleen duurzaamheid en circulariteit komt aan bod: we kijken ook naar de potentiële gezondheidsvoordelen voor mens, omgeving, plant en dier.

Partners

Financiers

VLAIO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.