Agrotopia bij zonsondergang

Onze expertise en ervaring

Door continu bij te leren, kennis te delen en grenzen te verleggen draagt Inagro bij aan de land- en tuinbouwsector. We zijn sterk in onderzoek en advies, gericht op de praktijk en leveren maatwerk. Tegelijk besteden we veel aandacht aan cocreatie en demonstratie om praktijkklare oplossingen te realiseren. Dat maakt ons een aantrekkelijke partner in binnen- en buitenland, voor onderzoeksinstellingen, toeleveringsbedrijven en organisaties uit de brede land- en tuinbouwsector.

In de moestuin van Europa

Wie door West-Vlaanderen rijdt, zal het niet ontgaan zijn: de land- en tuinbouwsector is er nog zeer aanwezig. West-Vlaanderen is dan ook een belangrijke land- en tuinbouwprovincie in Vlaanderen. Bovendien is land- en tuinbouw een van de belangrijkste economische sectoren van West-Vlaanderen. De toeleverende en verwerkende industrie zorgt voor werkgelegenheid, de voedselproductie voor een aanzienlijke toegevoegde waarde. De streek rond Roeselare wordt ook wel eens “de moestuin van Europa” genoemd. REO Veiling in Roeselare is de tweede grootste groente- en fruitveiling van Vlaanderen, met een afzetmarkt tot ver buiten de landsgrenzen.

En net daar, in het kloppende hart van de West-Vlaamse groenteteelt, bouwde Inagro de dakserre Agrotopia. De nieuwe serre was nodig om te voldoen aan de hedendaagse onderzoeksnoden. In glastuinbouw is hydrocultuur - met toepassing van kunstmatige belichting - de toekomst, en daar was de bestaande serre op onze site in Beitem niet op voorzien. Een nieuwbouwserre opende meteen perspectieven om het praktijkgerichte onderzoek te combineren met onderzoek naar professionele stadstuinbouw, de productie van voedsel in en om de stad. Zo speelt Inagro tegelijk in op de ontwikkelingen in technologie én de nood aan ruimte voor glastuinbouw. Agrotopia slaat de brug tussen stad en platteland én tussen theorie en praktijk.

Telers en adviseur beoordelen slakrop in serre

Hotspot voor praktijkgerichte kennis

Met een brede interesse in diverse teelten en een neus voor innovatie voeren we al meer dan veertig jaar onderzoek uit in teelten onder afdekking. In de dakserre Agrotopia staan vruchtgroenten en bladgewassen in hydrocultuur centraal. Op de site in Beitem zetten we het onderzoek naar grondgebonden glastuinbouw verder, met aandacht voor diversificatie. Met jarenlange ervaring in glastuinbouw lossen we concrete vragen van telers op. Via advies en diensten brengen we die kennis tot bij hen.

Tegelijk is Agrotopia ver buiten de provinciegrenzen een hotspot voor praktijkgerichte kennis en technologie. Dankzij Agrotopia legt Inagro heel wat waardevolle contacten in heel Europa, met mensen die actief zijn in stadslandbouw en serreteelt. Zo wordt Agrotopia een stofzuiger voor nieuwe (Europese) onderzoeksprojecten en samenwerking.

Onderzoekers Agrotopia

Jarenlange projectervaring

We beschikken over een ruim netwerk in Europa dat we continu uitbreiden, onder meer via ons lidmaatschap in Vlaamse en Europese landbouwplatformen en onze deelname aan nieuwe projecten. Zo is Inagro onder meer stichtend lid van het EUVRIN-netwerk en het samenwerkingsplatform Agrolink Vlaanderen. Als verzelfstandigd agentschap van de Provincie West-Vlaanderen volgen we het provinciale, Vlaamse en Europese landbouwbeleid op de voet en staan we in nauw contact met beleidsmakers.

Door jarenlange projectervaring heeft Inagro zich ontwikkeld tot een expert in Vlaamse en Europese subsidieprogramma’s. Een team van deskundigen op het vlak van projectcoördinatie en administratieve en communicatieve ondersteuning biedt een stevige basis om als solide projectleider of -partner actief mee te werken aan succesvolle projecten. Ten slotte heeft Inagro ook de nodige aandacht voor projectvalorisatie, onder meer in de vorm van het eigen dienstenaanbod voor de landbouwer.

Wil je samenwerken in onderzoek?

Zie jij ook de unieke kansen voor samenwerking in onderzoek? Contacteer ons om de mogelijkheden vrijblijvend te verkennen.