Gratis nestkasten voor de steenuil: muizenvanger van dienst op jouw bedrijf!
Elk jaar zijn heel wat vrijwilligers in de weer om de steenuil een handje te helpen. Het plaatsen en opvolgen van steenuilenkasten is één van hun belangrijkste taken. Want vaak is de omgeving wel geschikt, maar ontbreekt geschikte nestgelegenheid. Wil je ook z'n muizenvanger op je bedrijf en gratis een geschikte nestkast laten plaatsten? Inagro brengt je in contact met de vrijwilliger uit je buurt.
De steenuil
Eén van onze kleinste uilen is de steenuil. Met een grootte van nauwelijks 22 cm is hij gemakkelijk over het hoofd te zien, hoewel hij één van de enige in z’n soort is die overdag jaagt op veldmuizen, insecten, slakken en wormen. De roep van het mannetje op het eind van het najaar, in de winter en in het vroege voorjaar is heel typerend. Met enkele eenvoudige tips en ingrepen kan je als landbouwer het verschil maken voor dit uiltje.
Kies voor een steenuilvriendelijke bedrijfsomgeving
Een gevarieerd landschap met stukjes weide, stukken braakliggend land, houtkanten, hagen en bomenrijen vormt alvast een ideale uitvalsbasis met een rijk voedselaanbod.
- De bomen, struiken en weidepaaltjes voorzien wat rust- en zitplaatsen in het jachtgebied van de steenuil.
- Ruige stroken grasland nabij hun nest zorgen voor een gezonde populatie veldmuizen en herbergen vele - bovendien vaak nuttige - insecten.
- Kort gehouden graslandjes en stukken braak maken de muizen (en insecten) dan weer beter bejaagbaar (zichtbaar). Voorzie dus een combinatie van beide.
Bewilg het landschap
Het Regionaal Landschap op Stadlandschap in je buurt kan je helpen aan gratis knotwilgen of de bestaande knowilgen op je bedrijf door een knotploeg laten onderhouden.
Knotwilgen bieden immers heel wat voordelen:
- Ze zorgen ervoor dat drassige weilanden droger worden,
- Bieden een schuilplaats aan veel dieren en insecten,
- Houden beekkanten vast en verfraaien ons landschap.
Ze zijn bovendien een echte "houtmijn".
Benieuwd naar de knotwilgen werking van jouw Regionaal Landschap op Stadlandschapen?
Nestkasten voor steenuilen
Inagro brengt je in contact met een de vertegenwoordiger van de Steenuilenwerkgroep uit je buurt. Die vertegenwoordiger brengt je een bezoek en legt je uit waar de steenuil graag vertoeft op en rond je boerderij. Je krijgt ook tips de omgeving en je hoeve nog geschikter te maken voor steenuilen. Bovendien plaatst de Steenuilenwerkgroep op een geschikte locatie een gratis bak. Jaarlijks bezoekt de vrijwilliger voor controle en opkuisen van het vaak erg vervuilde broednest in het najaar. Niet in elke regio is een vrijwilliger actief, maar met onderstaand bouwplan is zo’n kast snel gemaakt.
Tips bij het installeren van de nestkasten:
- Plaats de kast op een dikke, horizontale tak met de uitgang gericht naar het (zuid)oosten. Steenuilkuikens kruipen het nest uit en lopen graag op de takken rond in de boom. De volwassen uilen gebruiken de tak als landingsbaan, zodat ze vlot aan en af kunnen vliegen.
- Zorg ervoor dat de nestkast voldoende in de schaduw ligt.
- Zorg ervoor dat je de uitgang van de nestkast niet boven een waterelement (vijver, beek, …) plaatst.
- Jaarlijks uitkuisen is nodig.