Gratis bodemadvies via KRATOS
Wat houdt het KRATOS bodemadvies in?
Het advies omvat minimaal een bespreking van:
- Bodemvruchtbaarheid
- Bodemverdichting
- Erosie
Naast een mondeling advies wordt er ook het veld ingegaan, waar de theorie omgezet wordt in praktijk.
Bodemvruchtbaarheid
Bodemvruchtbaarheid wordt de uitdaging voor de toekomst. De teeltomstandigheden zijn de afgelopen jaren sterk veranderd ten opzichte van 10 jaar geleden. Enerzijds is er de steeds strenger wordende mestwetgeving, anderzijds is er de klimaatverandering die steeds vaker voor extremen zorgt. Een veerkrachtige bodem vraagt een gerichte aanpak en opvolging.
Grondanalyses helpen hierbij, binnen het KRATOS-advies kunnen deze op perceelsniveau overlopen worden, met gerichte aandachtspunten. Zo krijg je tips over:
- wanneer je best bekalkt,
- met welk type en
- aan welke dosis.
Ook het gebruik van de aanwezige dierlijke mest en het benutten van de stikstof uit vanggewassen en bodemorganische stof wordt onder de loep genomen. Dit in combinatie met grondanalyses en de behoefte van de teelt kan bijdragen aan een meer gerichte bemesting.
Bodemverdichting
Een goede verhouding tussen lucht en water in de bodem is zeer belangrijk. In een verdichte bodem zal er te weinig zuurstof aanwezig zijn. Bijkomend zorgt deze storende laag voor een slechte infiltratie én slechte opstijging van vocht.
De verdichte laag openbreken met een diepe grondbewerking is de eerste stap en dient onder droge omstandigheden te gebeuren. Om de diepte van deze grondbewerking te bepalen, ga je samen met de adviseur van Inagro het veld op. Het opsporen van een verdichte laag kan vlug en zeer eenvoudig, dit leer je al doende.
Het behouden van de gemaakte breukvlakken is een, vaak vergeten, tweede stap. Dit kan door de bodem voldoende diep te doorwortelen. Op die manier zullen er na het afsterven van deze wortels blijvende kanaaltjes ontstaan.
Erosie
Erosie is niet overal een probleem. Binnen West-Vlaanderen merken we dat niet alleen rode of paarse, maar ook gele of oranje percelen te kampen hebben met de afspoeling van vruchtbare grond. Het bedekt houden van de bodem en aangepaste bodembewerkingen kunnen deze afspoeling sterk tot volledig reduceren. Naast het behoud van vruchtbare grond is het bijkomend voordeel dat je kostbaar water behoudt doordat het in de bodem infiltreert in plaats van weg te stromen.