Drie slimme detectiesystemen voor koolmot op proefveld Inagro
Tijdens een proefveldbezoek van Inagro op 14 september kon je al kennismaken met drie automatische monitoringsvallen: Trapview, CapTrap en iSCOUT. We stelden de drie vallen op met een feromoon om koolmot aan te rekken. De verwachting was evenwel dat de druk van koolmot niet zo groot meer zou zijn in de late zomer en de herfst. Onze eerste test had vooral als doel om gebruikerservaringen op te doen om de systemen volgend seizoen volledig te kunnen monitoren zonder veel bijkomende tests.
Trapview: handige automatische lijmrol
Trapview van het Sloveense bedrijf EFOS is al een tijdje op de markt. Het bedrijf werkt onder meer samen met Adama om in Australië een detectienetwerk aan te leggen voor diverse plagen. In november 2021 zou het bedrijf dit netwerk ten westen van Brisbane operationeel hebben voor de koolmot. Ook in Californië is een netwerk operationeel. Het trapviewsysteem onderscheidt zich van de andere door het gebruik van een lijmrol die kan doordraaien wanneer de lijmplaat vol vangsten hangt. Daardoor moeten er geen plakvallen worden vervangen op het veld, zeer tijdsefficiënt dus. Een statief is zelf te voorzien.
De trapviewval maakt gebruik van twee HD-camera’s met een bolle lens. De software combineert de beelden van beide camera’s tot één groter beeld. Het kan dus gebeuren dat de scheidingslijn wat anders in beeld komt dan de andere delen van de plakval. Via bluetooth kan je met een app op de smartphone connectie maken met de val en instellingen wijzigen. Zodra de koppelingen zijn gemaakt, kan dat ook via het online platform. Op het platform zelf valt weinig aan te merken: de interface is intuïtief, als waarnemer kan je de identificaties valideren en zelf plaaginsecten toevoegen. Vanuit de firma is er ook nog een manuele check van de vangsten tot het systeem voldoende getraind is.
CapTrap: plug and play uit de doos
De automatische deltaval van het Franse Cap2020 is praktisch de meest eenvoudige om op te zetten. Zoals bij de trapview moet je wel zelf nog een statief voorzien. Met een simpele druk op de knop begint het systeem te werken. Op het vlak van uitzicht leunt deze val het meest aan bij de klassieke deltaval die we gebruiken voor de opvolging van koolmot op het veld. CapTrap werkt voor deze demo met een huurformule, wat als voordeel heeft dat de val in de winter gereviseerd wordt door de firma.
De camera zit geïntegreerd in de deltaval en is voorzien van een bolle lens. De meegeleverde plakvallen zijn onderaan eenvoudig te bevestigen. De deltaval wordt opgehangen aan een haak of ijzer. Daardoor heeft de wind soms wel wat vrij spel. Bij de klassieke deltavallen is een ijzeren houdertje op maat gemaakt. Dat zou een goede aanvulling kunnen zijn bij de CapTrap, om die stabiel vlak te houden. Op het vlak van automatische detectie gaf de firma zelf aan de algoritmen nog niet getraind te hebben voor de herkenning van koolmot. De instelling staat op het bietzandvleugeltje, een nachtvlinder met een gelijkaardig gestalte. Algemeen geeft de beeldherkenning veel vals positieve resultaten. Het platform is iets minder esthetisch dan de andere, maar bevat alle nodige functionaliteiten.
iSCOUT: modulair en met een geïntegreerd platform
Via verdeler Agrometius verkregen we een iSCOUT deltaval van Pessl Instruments voor de monitoring van koolmot. Het iSCOUT monitoringssysteem bestaat uit een basisstation waaraan je meerdere sensoren kunt koppelen. Zo is het in principe mogelijk een type deltaval met een plakval (iSCOUT color trap) te combineren, wat ons wel handig lijkt omdat meerdere plagen de kolenteelt belagen.
De iSCOUT was het moeilijkst te configureren, omdat we de simkaartinstellingen nog moesten bijwerken via een softwareterminal. De iSCOUT werd als enige systeem geleverd met een statief. Mogelijk minpuntje is dat het zonnepaneeltje nogal broos lijkt omdat het niet in een behuizing zit. In de donkere deltavormige val zit een camera van 10 megapixel, eveneens met bolle lens. De plakval onderaan vervangen is zeer eenvoudig, want die ‘hangt’ als het ware in de val onderaan. Ook deze val hangt aan een haak, maar heeft minder speling dan de CapTrap.
De sensoren en stations moet je voor gebruik aanmelden op het FieldClimate platform, zoals andere sensoren van iMetos (weerstations, bodemstations …). Door die integratie zie je in één oogopslag alle sensoren. Het achterliggende algoritme detecteert de vangsten behoorlijk goed, maar door de lage koolmotdruk konden we de specificiteit nog niet beproeven.
Online platform met slimme technieken
We kunnen enkele grote groepen automatische monitoringssystemen onderscheiden op basis van de gebruikte technologie. De grootste groep is die van de cameravallen, al dan niet gecombineerd met beeldherkenningssoftware. We inventariseerden onder andere Trapview, CapTrap, e-GLEEK, iSCOUT, SpyFly, Semios, Beecam, Diopsis en de Scoutbox. De besproken innovaties zijn terug te vinden op het SmartProtect-platform. Je vindt er ook vele andere slimme IPM-oplossingen voor de groenteteelt. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws over dit onderzoek? Volg het via de SmartProtect-nieuwsbrief.