Bemesten_Schoon_Boeren2019_Patrick_Maenhout

Mag ik bemesten op bevroren ondergrond?

Het verbod om te bemesten op een bevroren ondergrond is enkel van toepassing voor meststoffen die stikstof en/of fosfor bevatten.
Een bemesting op bevroren ondergrond mag niet binnen het MAP. We lichten toe wat dit concreet betekent en waarop het van toepassing is.

Wat valt binnen het bemesten op bevroren ondergrond volgens het MAP? 

Dit omvat het spreiden van alle meststoffen die stikstof of fosfor bevatten: 

  • Kunstmest met stikstof en/of fosfor;
  • Vloeibare dierlijke mest;
  • Vaste dierlijke mest;
  • Compost;
  • ...  

De reden hiervoor is enerzijds de mogelijkse afspoeling richting oppervlaktewater en anderzijds het vervluchtigen van ammoniak. Het heeft dus weinig meerwaarde om te bemesten als de ondergrond bevroren is. De potentiële verliezen zijn te groot en schaden zowel het milieu als je portemonnee. 

Wat valt niet onder het MAP? 

Meststoffen die geen stikstof en/of fosfor bevatten mag je wel toepassen. Denk hierbij aan kalkmeststoffen, kaliummeststoffen zoals patentkali of chloorpotas, …. 

Het strooien van bijvoorbeeld chloorpotas op een bevroren ondergrond heeft als voordeel dat er geen structuurschade is en dat de chloor nog kan gaan uitspoelen via de neerslag. Veel teelten hebben namelijk geen baat bij een te hoge hoeveelheid chloor in de bouwvoor. 

Het transporteren van vaste dierlijke mest of compost naar de kopakker is wel toegelaten, zolang je rekening houdt met de voorwaarden. Deze kan je raadplegen op de website van de VLM. 

Wees ook aandachtig voor mogelijke afspoeling, zelfs als de ondergrond bevroren is. De kans bestaat dat er sporen worden gereden. Deze kunnen nefast zijn voor de afspoeling van sappen. 

Onthoud:

Alle meststoffen met stikstof en/of fosfor mogen niet toegepast worden op een bevroren ondergrond.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.