Klant hoevewinkel 100% West-Vlaams

Korte keten: hoe begin ik er aan?

Je kiest ervoor om de verkoop van je producten in eigen handen te nemen via de korte keten? Hier ontdek je alvast de belangrijkste aandachtspunten.

Een intensief traject

Starten met thuisverkoop brengt heel wat verplichtingen met zich mee. Enerzijds moet je voldoen aan de eisen van het FAVV, anderzijds aan de wetgevingen rond ruimtelijke ordening, de handelswetgeving, de milieuwetgeving,… Bovendien kan je bij de opstart beroep doen op een aantal steunmaatregelen. Heel wat om aan te denken dus. Met dit handig overzicht verloopt je opstart een pak vlotter. 

Allereerst is het nodig je ervan bewust te zijn dat het starten met hoeveverkoop heel wat inspanningen vergt. De opbrengsten kunnen hoger uitvallen dan in het klassieke marktcircuit, maar deze zijn wel sterk afhankelijk van het type producten, de kostenstructuur van het bedrijf, het ondernemerschap van de bedrijfsleider(s). Thuisverkoop neemt heel wat tijd in beslag en je moet zelf op zoek naar klanten.

Infographic korte keten

Nodige vergunningen

 • Stedenbouwkundige vergunning 

Afhankelijk van het type producten dat je verkoopt en van de nodige infrastructuuraanpassingen zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. 
Vermijd onaangename verrassingen en ga eens te rade bij de dienst stedenbouw van je gemeente. 

 • Toelating van het FAVV 

Er bestaan verschillende soorten toelatingen. De publicatie ‘Verwerking en verkoop op de hoeve’ maakt je wegwijs in de verschillende verplichtingen tegenover het FAVV waaraan je moet voldoen als hoeveproducent. 

Relevante wetgeving

 • KBO (Kruispuntbank voor Ondernemingen) 

Elke handelsactiviteit dient te worden ingeschreven in de KBO (het vroegere handelsregister). Dat geldt ook voor hoevewinkels. 

 • Prijs 

Er bestaan verschillende basisregels rond prijsaanduiding. Je prijzen moeten schriftelijk, duidelijk leesbaar, goed zichtbaar en ondubbelzinnig worden aangeduid, ten minste in euro. 

 • Voedselveiligheid 

Een producent die eigen producten aanbiedt die niet voorverpakt of verwerkt zijn valt onder de autocontrolegids voor primaire productie. 
Bij verwerking en verpakking moet je bijkomend voldoen aan de regelgeving ‘hygiëne, autocontrole en traceerbaarheid.’ Je moet hiervoor een (korte) opleiding ‘hygiëne en autocontrole’ te volgen. Ook hier vind je meer info in de FAVV-brochure ‘Verwerking en verkoop op de hoeve’

 • Drinkbaar water 

Bij verwerking ben je verplicht gebruik te maken van drinkbaar water. Dit kan met stadswater, maar je kan ook putwater gebruiken als dit aan de vereisten van het ministerie van volksgezondheid voldoet. 

 • Etikettering 

Voorverpakte producten moeten een etiket hebben. Op dat etiket moet je bepaalde gegevens verplicht vermelden. Ook in dit geval kan je bij het FAVV terecht voor meer informatie over de wetgeving. 

picknickmand

Tips & Tricks

 • Bezin eer je begint. Starten met hoeveverkoop vraagt investeringen en tijd. Zeker wanneer je aan verwerking denkt, zal je moeten investeren. Verwacht dan ook geen positieve return vanaf het eerste jaar. 
 • Een goede kostprijsberekening is essentieel. Pas als je goed zicht hebt wat je producten kosten, kan je een correcte verkoopprijs bepalen. 
 • Een hoevewinkel vraagt een groot engagement. Dit wil niet zeggen dat je iedere dag moet open zijn, maar wel dat je duidelijke en eenvoudige openingsuren opstelt en communiceert. 
 • Enkel kwaliteitsvolle producten aanbieden is vaak niet voldoende om klanten naar je winkel te trekken. Zorg voor een goed verhaal en breng dit actief naar buiten via sociale media, folders, … 
 • Korte keten hoeft niet per se via de klassieke hoevewinkel te gaan. Een automaat is een laagdrempelige manier om te starten met thuisverkoop. Je kan er ook voor kiezen om standhouder te worden op een boerenmarkt of zelfs samen te werken met een lokale buurtwinkel of supermarkt om je eigen producten te verkopen. 
 • Er bestaan verschillende netwerken en website die je kan gebruiken om promotie te maken voor je producten. Op www.100procentwest-vlaams.be krijg je extra bekendheid bij een lidmaatschap. www.rechtvanbijdeboer.be biedt zowel een gratis als een betalende aansluitmodule onder beheer van de VLAM.
Hoevewinkel interieur
 • Brochure 'Welke weg kies jij?'

  Bekijk onze infofiches over landbouwverbreding.

 • Brochure 'Verwerking en verkoop op de hoeve'

  Deze brochure van het FAVV helpt je aan de hand van praktische informatie een beter inzicht te krijgen in je verplichtingen inzake voedselveiligheid als hoeveproducent.

 • Korte keten toolbox

  Laat je inspireren door onze korteketentoolbox en til je korte keten naar een hoger niveau.

 • 100% West-Vlaams

  100% West-Vlaams zet West-Vlaamse hoeve- en streekproducten in de kijker. Een lidmaatschap met bijhorende promotie kan je extra naambekendheid opleveren.

 • Recht van bij de boer

  Het platform Recht van bij de boer biedt je een extra promotiekanaal waar je zowel gratis als betalend gebruik kan van maken.

 • Steunpunt Korte Keten

  Heb je nood aan diepgaand advies rond starten met korte keten, wetgeving of autocontrole? Of ben je op zoek naar interessante vormingen om je korte keten verder te professionaliseren? Steunpunt Korte Keten helpt je op weg

Laat je goed omringen!

Verken goede voorbeelden van korte keten om te ontdekken wat je echt wil en wat de ervaringen van je collega’s zijn. De korteketenadviseurs van Inagro helpen je graag verder op weg.​

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.