Aardappelen in loods

Kiemremming van aardappelen

In België zijn momenteel vijf actieve stoffen erkend die als alternatief voor CIPC kunnen dienen. Maar welk middel kies je en hoe gebruik je het?

Sinds 2020 is het gebruik van chloorprofam (CIPC) verboden in alle lidstaten van de Europese Unie. Omdat het verbod al een tijdje in de lucht hing, zetten verschillende firma’s alles op alles om tijdig een alternatief middel op de markt te brengen. Momenteel zijn er in België vier actieve stoffen erkend die je tijdens de bewaring kunt inzetten voor de kiemremming van aardappelen. Een vijfde actieve stof kan je toepassen tijdens de veldfase zodat de aardappelen rustiger de loods binnen komen. De afgelopen jaren deed Inagro heel wat onderzoek naar onder meer de beste toepassingsmethode, toepassingsfrequentie en dosering. Maar de ervaring in de praktijk blijft vooralsnog beperkt, want het is pas sinds de oogst van 2020 dat we geen chloorprofam meer gebruiken.  

Beschikbare middelen

​Momenteel zijn er vijf actieve stoffen erkend in België waarmee je de kieming van de aardappelen onder controle kan houden.  

  • Na inschuren, gedurende de volledige bewaring
    • 1,4 Sight (1,4dimethylnaftaleen) 
    • Biox-M (muntolie) 
    • Argos (sinaasappelolie) 
    • Restrain, Biofresh Safestore (ethyleen) 
  • Tijdens de veldfase  
    • Maleïnehydrazide (Fazor, Itcan, Himalaya, Crown, Magna)  
foto kiem op knol

Maleïnehydrazide: belangrijke ondersteuning!

Maleïnehydrazide of MH (Fazor, Itcan, Himalaya, Crown, Magna) wordt als enige middel toegediend tijdens de veldfase. Je moet dit product onder specifieke voorwaarden inzetten tijdens het groeiseizoen. Daarbij is het vooral belangrijk dat de knollen voldoende groot zijn (anders opbrengstverlies) en dat er nog voldoende sapstroom aanwezig is gedurende de daaropvolgende 3 weken, zodat het middel vanuit het loof naar de knollen wordt getransporteerd. Op het moment van toepassen mag het gewas absoluut niet onder stress staan. 
Door MH correct in te zetten komen de aardappelen heel wat rustiger in de schuur.  

Welk middel moet ik kiezen?

De beschikbare middelen toe te passen na inschuren verschillen sterk van elkaar. Er zijn een aantal belangrijke vragen die je jezelf kan stellen bij je keuze tussen de verschillende producten. Hieronder sommen we er enkele belangrijke voor je op.
  • Hoe krijg ik de middelen voldoende doorheen mijn aardappelen verdeeld?

    Elk van de vier middelen moet in gasvorm doorheen de aardappelen geloodst worden. De middelen op basis van ethyleen worden op een continue manier toegediend. Met specifieke apparatuur wordt een constante hoeveelheid ethyleen in de loods gehouden.
    De andere drie producten worden het best met een (elektrisch) fogapparaat. Koud vernevelen kan ook als het druppelspectrum in orde is. Hoe kleiner de druppels, hoe beter de verspreiding van de nevel. 
     

  • Preventief of afbranden van kiemen?

    1,4Sight werkt uitsluitend preventief. Het houdt de knollen in rust. Behandelen moeten dan ook plaatsvinden vooraleer de ogen lijken wakker te worden. Ook de andere producten werken het best preventief. Als er echter toch al kiempjes aanwezig zijn op de knollen, dan worden deze kiempjes en de kiembeginselen door muntolie en sinaasappelolie afgebrand. Ook ethyleen kan bij kleine kiemen de verdere groei blokkeren.

  • Waaraan moet mijn loods voldoen?

    Ten eerste moet de loods voldoende luchtdicht zijn, zodat de mist tijdens (en na) de toepassing niet zomaar naar buiten wordt geblazen. Opdat de producten zo goed mogelijk verdeeld worden doorheen de hele hoop aardappelen, is een goede ventilatie noodzakelijk. Voor diezelfde reden moet bij 1,4Sight de loods minimaal 40% gevuld zijn met aardappelen. 

  • Hoe vaak moet ik de behandeling herhalen?

    Op deze vraag is geen éénduidig antwoord te geven. Veel zal afhangen van de kiemlustigheid die onder andere beïnvloed wordt door het ras, de veldfase, omstandigheden tijdens de oogst, temperatuur tijdens de eerste weken van bewaring …
    Vervolgtoepassingen van 1,4Sight vinden doorgaans plaats elke 5 à 6 weken, van zodra de ogen lijken wakker te worden. Producten op basis van ethyleen worden continue in de loods toegepast. Bij Argos en Biox-M bedraagt het interval (minstens) 3 weken, van zodra er witte punten zichtbaar zijn op de knollen. 

  • Hoe lang na de toepassing moet ik wachten om aardappelen te verhandelen?

    •    Bij het gebruik van ethyleen is er geen wachttermijn. 
    •    Muntolie heeft een wachttermijn van 6 dagen, maar ook hier wordt geadviseerd om langer te wachten (tot 12 dagen) om zeker geen muntsmaak in de aardappelen te proeven. 
    •    Ook sinaasappelolie is een natuurlijk product en heeft geen wachttermijn, maar om zeker geen smaak- of geurafwijkingen te hebben, wordt toch 48u geadviseerd. 
    •    Omdat 1,4Sight een wachttermijn heeft van 30 dagen, is het niet praktisch om deze kiemremmer toe te passen bij thuisverkoop. 
     

  • Moet ik rekening houden met mijn rassen in bewaring?

    Enkel voor het toepassen van producten op basis van ethyleen moet je rekening houden met de rassen in je schuur. Ethyleen wordt zonder probleem bij Fontane toegepast, maar zeker niet bij Bintje. Informeer je goed bij andere rassen.

Meer info?

Laat je informeren over de nieuwe manier van kiemremming tijdens de aardappelbewaring.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.