Hop_bel_AdobeStock

Interpretatie van een hopkwaliteitsanalyse

Bij een hopkwaliteitsanalyse onderzoeken we het alfa- (en beta-) gehalte, het totale hopoliegehalte, het vochtgehalte en de Hop Storage Index. Met de resultaten kan de hopteler het teeltproces bijsturen en de prijsvorming bepalen. Voor brouwers is de info belangrijk om het bierrecept en brouwproces op punt te zetten.

Je liet een hopkwaliteitsanalyse uitvoeren, maar weet niet hoe het rapport te interpreteren? Inagro analyseerde de voorbije jaren een zestigtal hopvariëteiten. Op deze pagina vind je grafieken die de historische resultaten en streefwaarden van vijf belangrijke hopvariëteiten weergeven. Dit kan je helpen bij de interpretatie van je eigen analyserapport.

Ben je geïnteresseerd in de resultaten van andere hopsoorten? Neem dan contact op met het labo van Inagro. 

Resultaten en streefwaarden per hopvariëteit

Sinds 2016 volgen we de kwaliteit op van de belangrijkste hopvariëteiten. Via grafieken tonen we de resultaten en streefwaarden van alfazuren, betazuren en totale hopolie.
  • Golding

    Herkomst

    In Engeland wordt het verkocht als East- Kent of Kent Golding, afhankelijk van de regio waar het geteeld wordt.

    Brouweigenschappen

    Typisch Engels aroma. Deze hop wordt gebruikt voor ketelhoppen en drooghoppen van de traditionele bieren. Golding wordt ook gebruikt bij het drooghoppen van pils, als een delicaat aroma vereist is.

    Kwaliteit
    • Lupuline: behoorlijke kleine hoeveelheden, licht gele kleur
    • Aroma: bloemig en citrusachtig
       
    Streefwaarden
    • Alfa -zuren: 4,0 - 6,0%
    • Beta- zuren: 2,0 – 3,0%
    • Oliegehalte: 0,7 - 1,0 ml/100g

    Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.



  • Cascade

    Herkomst

    USA, Oregon State University

    Brouweigenschappen

    Aromahop met goed uitgebalanceerd bitter-potentieel. Goed geschikt voor drooghoppen.

    Kwaliteit
    • Lupuline: gemiddelde hoeveelheden, gele kleur
    • Aroma: citrusachtig, bloemachtig en kruidig
       
    Streefwaarden
    • Alfa-zuren: 4,5 - 7,0%
    • Beta-zuren: 4,5 - 7,0%
    • Oliegehalte: 0,8 - 1,5 ml/100g

    Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.



  • Challenger

    Herkomst

    Engeland, Wye College

    Brouweigenschappen

    Een fruitig, mild aroma met kruidige ondertonen. Dit maakt dat het een veelzijdige ketelhop is voor allerlei bieren.

    Kwaliteit
    • Lupuline: middelmatige tot overvloedig aanwezig, medio gele kleur
    • Aroma: fijn, nogal kruidig en fruitig
       
    Streefwaarden
    • Alfa-zuren: 6,5 - 8,5%
    • Beta-zuren: 3,3 - 6,2%
    • Oliegehalte: 1,2 - 2,2 ml/100g

    Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.



  • Target

    Herkomst

    Engeland, Wye College

    Brouweigenschappen

    Sterk, typisch Engelse geur en smaak met hoge bitterwaarde en een heel goede stabiliteit. Geschikt voor alle biertypes. Het hoge alfazuurgehalte maakt het economisch in het gebruik en het heeft ook een zeer aangenaam aroma.

    Kwaliteit
    • Lupuline: overvloedig aanwezig, middelmatige gele kleur
    • Aroma: mild en kruidig, vrij intens
      Streefwaarden
      • Alfa-zuren: 9,5 - 12,5%
      • Beta-zuren: 4,3 - 5,7%
      • Oliegehalte: 1,2 - 1,4 ml/100g

      Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.




       

    • Magnum

      Herkomst

      Duitsland, Hüll

      Brouweigenschappen

      Geen echt uniek aromakarakter, wordt vooral gebruikt voor zijn bittereigenschappen.

      Kwaliteit
      • Lupuline: overvloedig aanwezig
      • Aroma: toetsen van appel en peper
         
      Streefwaarden
      • Alfa-zuren: 11,0 - 16,0%
      • Beta-zuren: 5,0 - 7,0%
      • Oliegehalte: 1,6 - 2,6 ml/100g

      Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.




       

    Meer info

    Heb je nog vragen bij jouw analyserapport? Neem contact op met Lies Willaert of lees onze pagina met uitleg over de analyse.

    Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.