geknotte wilgen

Hoe onderhoud ik mijn bedrijfsbeplanting?

Hoe en wanneer onderhoud je de verschillende beplantingen op jouw bedrijf?
Enkele tips om jouw hoogstammige bomen, knotbomen en losse heggen slim en efficiënt te beheren.

Hoogstammige bomen

De eerste jaren opsnoeien, gevolgd door sporadisch onderhoud.

Bij hoogstammige bomen heb je een begeleidings- en een onderhoudssnoei. De begeleidingssnoei pas je toe om de gewenste takvrije stamlengte (meestal 2 – 3 m hoogte) te bereiken. Je snoeit de takken weg die behoren tot de tijdelijke kroon (takken met takaanzet beneden de uiteindelijke takvrije stamlengte). Spreid deze snoei over enkele snoeibeurten om de 2 – 3 jaar.

Na de begeleidingsnoei stap je over op onderhoudssnoei. Beperk deze tot een minimum en pas ze eerder uitzonderlijk toe. Bij deze snoei worden probleemtakken weggenomen:

  • Dode en aangetaste takken
  • Gebroken en beschadigde takken
  • Wrijf- of schuurtakken
  • Dubbele toppen
  • Waterlot of waterscheuten

Het innemen (het verkleinen van de kruin) moet je vermijden. Is het toch nodig om de kruin te verkleinen dan doe je dit in de winter. Alle takken worden dan met een 1/3 tot 1/4 ingekort tot op een levende zijtak.

Zet de snoeizaag of – schaar in de takoksel net buiten de takkraag en zaag schuin naar beneden.

Knotbomen

Knotten om de 6 - 12 jaar.

De bomen krijgen hun specifieke vorm door het periodiek te knotten in de winter (november – maart). De omlooptijd bij knotbomen is afhankelijk van de groeisnelheid van de boom. Snelgroeiende bomen zoals wilg, els en linde knot je om de 6 – 9 jaar. Traag groeiende soorten zoals eik en haagbeuk knot je om de 10 – 12 jaar.

Gebruik je bij de aanplant een poot? Verwijder dan in het eerste groeiseizoen alle jonge scheuten op de stam tot 20 – 30 cm van de top zodat enkel de bovenste scheuten overblijven. In de 3de of 4de winter zaag je alle takken voor een eerste keer tot tegen de knot af. 

geknotte wilgen

Losse heg

Afzetten om de 7 - 8 jaar.

Op deze beplanting pas je in de winter hakhoutbeheer toe waarbij je de struiken periodiek met een kettingzaag afzet tot net boven de grond. De omlooptijd (periode tussen twee hakbeurten) bedraagt doorgaans 7 – 8 jaar. Het zorgt dat de struiken onderaan mooi dichtgroeien. De groenresten verwerk (bvb. hakselen) je bij voorkeur ter plaatse.  Het versnipperde hout tussen de (afgezette) losse heg verwerken is een interessante optie. Hiermee minimaliseer je de groei van (wortel)onkruiden in de kale jaren.

Je kan het werk verlichten door verschillende losse heggen op je bedrijf in verschillende jaren af te zetten.

Liever hulp bij het onderhoud?

Is snoeien en onderhoud van bedrijfsbeplanting niet aan jou besteed? Neem een tuinaannemer onder arm. Of ga of er in jouw buurt initiatieven vanuit de lokale economie (maatwerkbedrijven) of regionale landschappen zijn om deze taak over te nemen. De groendienst van je gemeente heeft zicht op het aanbod. Wil je meer informatie over hoe je hieraan begint?