Naar een betere waterkwaliteit in de Bollaertbeek en Kleine Kemmelbeek

Landschapsfoto vallei Bollaertbeek - Westhoek

Leader Westhoek project

Vanuit de Bollaertbeek en de Kleine Kemmelbeek wordt drinkwater gewonnen. Het water van de Bollaertbeek wordt voedt het waterproductiecentrum in Zillebeke, van het water van de Kleine Kemmelbeek wordt drinkwater gemaakt in het drinkwaterproductiecentrum in Dikkebus.

De mooie heuvelachtige landschappen zijn een streling voor het oog, maar zijn gevoelig voor erosie van bodemdeeltjes. Deze bodemdeeltjes komen in de Kleine Kemmelbeek en de Bollaertbeek terecht en zorgen voor het dichtslibben van de bufferbekkens voor drinkwaterproductie. Daarnaast worden in deze landbouwregio ook gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en dus ook teruggevonden in beide beken. Hierdoor zijn zware zuiveringstechnieken nodig om van  het water van beide beken drinkbaar water te maken.

Via het Leader Westhoek project ‘Samen naar een betere waterkwaliteit in de Bollaertbeek en Kleine Kemmelbeek’ willen Inagro en Regionaal landschap Westhoek in de afstroomgebieden van de Bollaertbeek en Kleine Kemmelbeek erosie aanpakken en residu’s van gewasbeschermingsmiddelen verminderen, maar ook inzetten op watervoorraad in functie van drinkwaterproductie en voldoende irrigatiewater voor de landbouw en de aanleg van natuurtechnische maatregelen. Dit project zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Water-Land-Schap project ‘Robuuste Waterlopen Westhoek’.  

Dit willen we doen adhv intensieve communicatie over de waterkwaliteit en de mogelijke maatregelen. We zullen individueel bedrijfsadvies geven om emissies van gewasbeschermingsmiddelen te vermijden en bedrijven te begeleiden bij het nemen van maatregelen. Beheerovereenkomsten op maat zullen worden gestimuleerd om erosie aan te pakken. Daarnaast zullen we ook de aanleg van een irrigatie- en bufferbekken en beekbegeleidende graslanden en houtkanten en graften promoten. Het gezamenlijk beheer van grasbufferstroken wordt eveneens uitgetest zodat problemen bij het beheer van grasbufferstroken geen drempel meer vormen om een grasbufferstrook aan te leggen. Via workshops willen we ook nagaan hoe we een werking rond water kunnen verankeren bij de lokale actoren in de regio zodat de werking na afloop van het leader project kan verdergezet worden en de aanpak mogelijks als voorbeeld kan dienen voor andere regio’s. 

kaart van het projectgebied bollaertbeek en kleine kemmelbeek
logobanner bollaertbeek