Aquavlan2

Startdatum: 1/10/2016
Einddatum: 30/09/2019
Project type: Europese projecten : Interreg V Vlaanderen-Nederland
Contactpersoon Inagro: Stefan Teerlinck

Project partners

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt
Universiteit Gent
Odisee
University of Applied Sciences (Hogeschool Zeeland)
Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) - Eigen Vermogen
Empro Europe NV

Project inhoud

Het Europese Interreg-project Aquavlan2 ondersteunt bedrijven in de aquacultuur- en glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen-Nederland met technische innovatie. Zo zet het in op de verdere ondersteuning en ontwikkeling van aquacultuur in Europa. Naast onderzoek in vier specifieke thema’s geeft het project via een vouchersysteem ook antwoorden aan individuele ondernemers in de sector. Kennisdeling en de zoektocht naar betere en duurzamere teelttechnieken staan centraal in het Aquavlan2-project. Uitdagingen waarmee de sector en individuele bedrijven geconfronteerd worden, vormen de basis voor het thematische onderzoek. Zo werken de projectpartners samen rond vier topics: sluiten van kringlopen binnen de zoetwateraquacultuur, sluiten van kringlopen in de maricultuur, preventie van grondsmaak in de aquatische producten en zoeken naar nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen. Naast sectorgericht onderzoek wil het project ook mogelijkheden bieden aan individuele ondernemers met bedrijfsspecifieke vragen binnen een van de vier onderzoeksthema’s. Via een vouchersysteem krijgen de bedrijven de unieke kans om hun vraag te laten beantwoorden door één of meer projectpartners. Geïnteresseerde ondernemers kunnen op een eenvoudige manier en zonder cofinanciering een voucher aanvragen. Zo wordt de sector verder uitgebouwd en versterken bestaande bedrijven hun concurrentievermogen op wereldschaal. Ligt jouw vraagstuk binnen een van de thema’s, dan kan je contact opnemen met de projectleider (Inagro, stefan.teerlinck@inagro.be). De projectpartners bekijken dan wie het meest geschikt is om jouw kennisvraag, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling, haalbaarheidsstudie, marktonderzoek

Nieuws uit het project

27/03/2019

Op vrijdag 22 maart kwam de klankbordgroep van Aquavlan2 opnieuw samen. De projectpartners ronden hun onderzoek af en deelden hun resultaten met de aquacultuursector. Zes onderwerpen vulden het programma, van duurzaam visvoer tot grondsmaakpreventie.


13/03/2019

Eind februari kwam het vouchercomité van Aquavlan2 voor een laatste keer samen. Vier vouchers zijn goedgekeurd. Zeven bedrijven krijgen steun voor hun aquacultuuronderneming. De Vlaamse bedrijven Trevi, Lambers-Seghers en Smart Farmers krijgen samen met de Nederlandse bedrijven Yara Sluiskil, Kordator, Alltech Coppens en Fry Marine ondersteuning bij de uitvoering van hun voucher.


04/02/2019

Ben je een ondernemer met een idee voor de aquacultuursector? Dankzij het project Aquavlan2 krijg je de kans om dat idee tot een businessconcept uit te werken. Via een vouchersysteem kan je tussen 3.000 en 30.000 euro steun krijgen in de vorm van expertise of diensten. De volgende en laatste voucherkeuringsronde is op 28 februari. Dit is jouw laatste kans!


16/01/2019

Sinds de start van het Aquavlan2-project kregen zeventien bedrijven al een duwtje in de rug. Via een vouchersysteem kunnen ze gratis expertise of diensten inhuren. Inagro hielp het Gentse bedrijf Smart Farmers met een literatuurstudie over het potentieel van insecten en eendenkroos in een aquaponicssysteem.


05/09/2018

Dankzij het vouchersysteem van het Interreg-project Aquavlan2 krijg je als aquacultuurondernemer een unieke kans. Je kan tot € 30.000 steun ontvangen om je idee tot een businessconcept uit te werken. Heb je zelf een idee? Dien dan jouw voucher in bij onze aquaconsulent.


23/05/2018

In Europa is de vraag naar visproducten groter dan de productie. Dankzij de centrale ligging in de Europese markt heeft de Vlaamse en Nederlandse aquacultuursector veel groeipotentieel. Via onderzoek en individuele begeleiding in het project Aquavlan2 ondersteunt Inagro de ontwikkeling van de sector. Anderhalf jaar na de start van het Interreg-project maakten de partners hun eerste onderzoeksresultaten bekend tijdens een bijeenkomst met ondernemers en onderzoekers in Vlissingen.


20/02/2018

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water dat hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler. Die hergebruikt het op zijn beurt om gewassen te kweken. Heb je interesse in een samenwerking met een viskweker, maar zit je nog met vragen rond de werking en haalbaarheid voor jouw bedrijf? Lees dan zeker verder.


06/02/2018

De vraag naar visproducten stijgt, maar Vlaanderen telt slechts een handvol kwekers binnen de aquacultuursector. Odisee start op 27 februari een nieuwe cursus aquacultuur om (startende) ondernemers te ondersteunen. In een van de lessen deelt Stefan Teerlinck zijn ervaring als aquacultuurmedewerker bij Inagro.


07/09/2017

Dankzij het Europese Aquavlan2-project krijgen ondernemers de unieke kans om hun zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten onderzoeken en beantwoorden via een vouchersysteem. Drie bedrijven zijn zo al aan de slag gegaan. Benieuwd naar de eerste resultaten namen we even poolshoogte bij Eric van garnalenkwekerij Crevetec.  

 

09/08/2017

Binnen het Interreg-project Aquavlan 2 - waaraan Inagro meewerkt - organiseert de onderzoeksgroep Aqua-ERF van Odisee een introductiecursus aquacultuur. Zowel studenten als andere geïnteresseerden zijn welkom. Ontdek meer in dit nieuwsbericht.


Agenda van het project

13/12/2018

Is ondernemen in aquacultuur ook iets voor jou? Dan nodigen we je graag uit op de workshop ‘Verhalen uit de praktijk’. Recent gestarte en ervaren aquacultuurondernemers brengen hun persoonlijke ervaringen bij de opstart van een bedrijf. Waar loop je tegenaan in de praktijk en wat kun je leren van succesvolle aquacultuurondernemingen? De antwoorden krijg je tijdens deze workshop op 13 december.


11/12/2018

Voor aquacultuurondernemers, onderzoekers of geïnteresseerden, organiseert het Laboratorium voor Aquacultuur en Arthemia Reference Center van de Universiteit Gent een workshop omtrent het gebruik van biovlok-technologie. De workshop omvat drie sessies over het gebruik van biovlokken voor het behoud van waterkwaliteit.


10/12/2018

Voor aquacultuurondernemers, onderzoekers of geïnteresseerden, organiseert het Laboratorium voor Aquacultuur en Arthemia Reference Center van de Universiteit Gent een workshop omtrent het gebruik van biovlok-technologie. De workshop omvat drie sessies over het gebruik van biovlokken voor het behoud van waterkwaliteit.


17/05/2018
Ben jij als ondernemer of onderzoeker actief in de aquacultuursector? Of heb je gewoon een grote interesse in deze sector? Tijdens deze bijeenkomst brengen de verschillende partners van het Aquavlan2-project een update van de voortgang binnen het project. We maken van de gelegenheid gebruik om de experimenten in het SEAlab van HZ University of Applied Sciences te bezoeken.  

Financiers

Europese Unie Provincie West-Vlaanderen