Op 21 en 22 september verwelkomen we je op onze beursstand (nr. 459) op de Werktuigendagen in Oudenaarde. Onkruidbestrijding, zowel mechanisch als via robots, en het beheer van akkerranden zijn de twee centrale thema’s op onze stand. Tijdens enkele demonstraties tonen we diverse machines en innovaties. Bezoek onze stand en maak kans op een smartphone!

Onkruidbestrijding en beheer van akkerranden als centrale thema’s op onze stand op de Werktuigendagen – deel 1

De 1-meter teeltvrije zone

Sinds 2003 is het decreet 'integraal waterbeleid' van kracht. Door de jaren heen werd die regelgeving aangepast en geüpdatet tot wat deze nu is, inclusief de integratie van de 1-meter teeltvrije zone. Dat is een strook langs de akker van 1 meter breed geteld vanaf de bovenste rand van het talud van alle waterlopen. Anno 2019 zegt de wetgeving dat je er geen gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken, er geen grondbewerking mag uitvoeren en er geen meststoffen mag toedienen. Zo bewaakt die strook van 1 meter een goede waterkwaliteit in de waterlopen. Door die wetgeving kan en mag je geen oogstbare teelt voorbrengen op de strook. Daarom heet ze ook "1-meter teeltvrije zone".

 

Maai de rand en hou het proper
 
DSC0284.jpgToch is beheer van de 1-meter strook noodzakelijk. Laat je de strook onbeheerd, dan zal dat op termijn leiden tot een verruiging van de rand met ongewenste onkruidgroei als resultaat. Maaien is de enige oplossing om een propere rand te krijgen met een stabiele vegetatie. Landbouwers zijn dus aangewezen om minstens eenmaal per jaar de 1-meter strook een maaibeurt te geven. Dergelijk onderhoud is voor veel landbouwers iets nieuws. Omdat de strook slechts één meter breed is, moeten ze op zoek naar aangepaste machines om deze rand op een goede manier te gaan beheren.
 
Inagro helpt je graag herinneren wanneer je best kan maaien of bij de keuze van klepelmaaier. Ook wat betreft de wetgeving rond het beer van akkerranden staan we de landbouwer graag bij. We experimenteren met het beheer van gras(buffer)stroken en evalueren de mogelijke positieve en negatieve effecten op nabijgelegen teelten. We hebben ook een overzicht van maaiers die op de markt beschikbaar zijn.
 
 
Bezoek ons op de Werktuigendagen
 
Op de Werktuigdagen in Oudenaarde zullen een aantal live demo's te zien zijn met machines die speciaal ontwikkeld zijn om de 1-meter strook te onderhouden. Ook heel wat constructeurs bieden maaiers aan, aangepast aan het beheer van akkerranden.
  • Wanneer? Zaterdag 21 en zondag 22 september 2019, van 09.00 u tot 18.00 u
  • Waar? Heurne (Oudenaarde)
  • Wie? Ontmoet onze experts Tom Van Nieuwenhove en Ruben Mistiaen
  • Info over toegangsprijs? www.werktuigendagen.be/nl/praktische-info
  • Win! Kom langs op onze stand (nr. 459), vul deze korte vragenlijst in, druk hem af en bezorg hem aan ons tijdens jouw bezoek aan de Werktuigendagen! Met jouw deelname maak je kans op een smartphone ter waarde van 320 euro! Iedereen die deelneemt aan de wedstrijd ontvangt een functionele emmer (12 liter)! (Zolang de voorraad strekt.)

Banner_werktuigendagen_092019_CS.png

Doe mee en win!

Inagro geeft 150 gratis toegangstickets weg voor de Werktuigendagen.
Beantwoord deze vragenlijst en maak kans op een gratis ticket!

Opgelet! De toegangstickets zijn enkel geldig op zaterdag 21 september 2019 en kunnen ter plaatse (Werktuigendagen - Oudenaarde) afgehaald worden. Meer informatie volgt.
 
 
MicrosoftTeams-image.png

Logobanner_TEC_WTD.pngGekoppelde thema's & sectoren: -- Algemeen --